Securex hasadó-nyíló berendezés

A termék átmenetileg nem elérhető. Az alábbi információk csak tájékoztató jellegűek.

Speciális funkciójú termék

A COLT Securex nyomáscsökkentő nyílószárny az épületszerkezetben bekövetkező esetleges robbanás roncsoló hatásainak minimalizálására lett kifejlesztve.

Speciális nyitószerkezetének köszönhetően a berendezés vész esetén hirtelen kinyílik, így a robbanás okozta belső túlnyomást szétoszlatja, csökkentve ezzel a személyi és anyagi károkat.

A berendezés alaptípusa sikeresen átesett a német DMT Biztonságtechnikai Intézetének különféle robbanásvédelmi vizsgálatain.

SZERKEZETI FELÉPÍTÉS

FEDÉL

Az általános nyílószárny egy extrudált alumínium ötvözetből készült (Si05F22) keretszerkezetből áll, amelybe 10mm vagy 16mm vastag polikarbonát lapot integrálnak tetszés szerint áttetsző, ill. opál színben. A fedélnek hőtechnikai okokból létezik kétrétegű alumínium lemezből álló hőszigetelt verziója is. A szárnyat rozsdamentes acél zsanérokkal rögzítik a bázishoz.

ZÁRSZERKEZET

Csukott állapotban a szárnyat egy rozsdamentes acél csavar és két darab rugós pecek tartja szorosan zárva általános esetben. Ezeket a biztosító szegeket úgy tervezték, hogy 16 mbar (1,6 kN/m²) vagy afeletti nyomás esetén oldja a kötést úgy, hogy a berendezés roncsolódás nélkül ki tudjon nyílni. Egyedi esetben azonban kérhető egy speciális, szabályozható zárszerkezet is a berendezéshez, melyet az adott helyzetben előírt követelményekhez igazodva állítanak be.

FÉKEZŐ KÖTÉLZET

Vésznyitáskor a kétoldali rugalmas poliamid kötélzet segít fékezni, illetve megállítani a szárny mozgását, megakadályozva ezzel a termék roncsolódását. A berendezés esetleges sérüléseinek leellenőrzését követően, a Securex egység kézzel visszazárható és így újra működőképes.

TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK

A (9/2008. II.22. rendelet szerinti) OTSZ építmények tűzvédelmi követelményeit taglaló részének I/10. fejezete szerint itthon az alábbi elvárásoknak kell megfelelnie a hasadó– nyíló berendezéseknek:

  •  A termék felületegységre eső súlya legyen kisebb, mint 80 kg/m².
  •  A termék megnyílási nyomása 1kN/m² alatt legyen.