Tűz- és füstszakaszolás

A megelőző tűzvédelem szerves része, amikor tereket határolunk le abból a célból, hogy a tűz terjedését megakadályozzuk. Ezt hívjuk tűzszakaszolásnak. Amikor egy ilyen tűzszakaszon belül az esetlegesen keletkezett tűz általi forró füstgázok, levegő szétterjedését gátoljuk meg, azt pedig füstszakaszolásnak nevezzük.

Mindkét esetre jól megfogalmazott szabályok, szabványok, minősítések vonatkoznak. Szinte minden épülettípus esetén megkerülhetetlen az, hogy a tűzgátló tulajdonsággal rendelkező térelhatároló szerkezetekben, falakban, nyílásokat (ajtókat, kapukat, illetve még nagyobb méretű áttöréseket) alakítsunk ki.

Cégünk ezen nyílások lezárására rendelkezik több féle megoldással. Sok esetben a jól ismert tűzgátló tolókapuk beépítése akadályokba ütközik. Ilyen esetekben szolgál nagyon jó alternatívaként a legördülő tűzgátló függönyök alkalmazása.

Akár 20 méter széles nyílást, 6 méteres magasságig lezárhatunk egészen EI 120 előírásnak megfelelve. Bővebben lásd a termékcsalád prospektusában.

A füstszakaszolást is többféleképpen kialakíthatjuk. Az a szövetanyag képezi ennek a rendszernek is a lelkét, amelyik a legördülő tűzgátló függönyöknek. Ezt a szövetanyagot egyszerűen leengedhetjük a kívánt füstmentes levegőréteg magasságáig, így kialakítva az elírt füstszakaszolást. Könnyű önsúly, egyszerű szerelhetőség, illetve az EN 12101-1 szabvány szerinti minősítés jellemzi. A füstszakasz határokon átmenő különböző akadályok (kábeltálcák, gépészeti csövek, stb.) áttörése is egyszerűen megoldható.

Amennyiben szükséges itt is alkalmazható legördülő füstkötényfal, amely darupályák keresztezésénél, vagy komfort terekben (bevásárló központok, irodaházak) szolgál nagyon jó alternatívaként. Ezekről a rendszerekről is az ide kapcsolódó műszaki ismertetőkben olvashatnak részletesebben.