Hasadó-nyíló berendezés

Robbanás veszélyes helyeken jogszabályi előírás, hogy felületeket kell nyitni, oly módon, hogy a zárt térben esetlegesen robbanás következtében keletkező hirtelen nagy nyomást úgy le tudjuk vezetni, hogy az adott zárt tér egyéb épületszerkezeti épek maradjanak.

Ez történhet oly módon, hogy a megnyíló felület roncsolódik, vagyis az épületszerkezetben maradandó változás jön létre. Ekkor beszélünk hasadó felületről. Amennyiben olyan megoldást szeretnénk, amely során a hirtelen keletkezett nagy nyomás levezetése után visszaálljon az „eredeti” állapot, akkor beszélünk hasadó-nyíló felületről.

Ez a megoldás garantálja azt, hogy a nagy nyomást levezetjük oly módon, hogy a levezetésre szolgáló szerkezet hirtelen – a nyomás következtében – kinyílik, majd utána visszazáródik, visszaállítva a beépítéskori állapotot.

A Coltnak vannak termékszintű megoldásai erre a feladatra. A legegyszerűbb hőhidas megoldástól elkezdve, a komplett hőhídmentes megoldásig.

Mivel a sztatikai feltöltődés potenciális veszélyt jelent egy robbanás előidézéséhez, így a fenti berendezéseket nem ajánlott polikarbonát betétes nyílószárnyakkal szállítani, vagyis a pótlólagos előnyt, természetes fény beengedése, inkább hagyni kell az üzembiztos működés érdekében.

További információkat erről a megoldásról a műszaki ismertetőjében találhatnak, vagy a kollégáink tudnak bővebb felvilágosítással szolgálni.