Több mint 75 ország, 850 munkavállaló, és 200 millió EUR feletti forgalomrészesedés.

A Colt cégcsoport Európa egyik elismert, független épületgépészeti megoldásokat nyújtó társasága, amely a világ számos pontján nyújt tervezési és egyéb szolgáltatásokat, szállít termékrendszereket az építőipar számára.

Az 1931-ben alakult cég mindig is úttörőnek számított a hő- és füstelvezetés és a természetes szellőztetés terén. Központja az Egyesült Királyságban, Havant városában található, de gyárai vannak Hollandiában, Németországban, Szingapúrban, Brazíliában, Kínában és Szaúd-Arábiában is.

 

A Colt mély piacismerete az elmúlt több mint 90 év fejlesztéseinek eredménye. Ennek köszönhetően a vállalat technológiák széles spektrumát kínálja, úgy, mint tűzvédelmi, lég- és klímatechnikai, bevilágító és árnyékolástechnikai rendszerek új és felújított épületekben.

 

Egy kis történelem

Kevesen tudják, de az 1950-es évek végén Angliában alkották meg a ma ismert tűzvédelmi előírások alapjait. Ez előtt nem ismerték a tűzszakaszolás, füstszakaszolás fogalmát. Meg kellett néhány súlyos tűzesetnek történnie ahhoz, hogy komolyan elgondolkodjanak a tűz kordában tartásának szükségességén. A GM angliai érdekeltsége, a Borehamwoodi Tűzvédelmi Kutató Intézet és a Colt közösen dolgozták ki azokat az alapelveket, amelyek ma meghatározzák ezt a létfontosságú területet. Az 1960-as évek elején születtek meg az első dokumentumok – Technical Papers No. 7 és No. 10 – (Thomas and Hinkley), amelyek alapul szolgáltak a későbbi nemzetközi jogszabályoknak – DIN 18232, VdS 2098, EN 12101 / 1-10.

Érdekes és egyben elgondolkodtató adat, hogy a tűzkárt szenvedett cégek 70 %-a nem tud újra talpra állni, végleg tönkremegy, még akkor is, ha esetleg biztosítással rendelkezett, mert a piacról kiesett időt nehezen vagy egyáltalán nem lehet pótolni.

 

A Colt az 1960-as évek elején már több mint negyedszázados múlttal rendelkezett, ezért nem volt meglepő, hogy a magáncégek közül ez a vállalat kapott felkérést az előbb említett kutatás-fejlesztési munkában. Mivel a Colt a kezdetektől fogva úttörő szerepet játszott, és játszik ma is a hő- és füstelvezetés témakörében, így bizton állítható, hogy egyedülállóan széles, mindenre kiterjedő termékpalettával rendelkezik, komplett rendszermegoldásokat kínálva a piac számára.

A termékpaletta

A teljes rendszerben gondolkodás nagyobb biztonságot, megbízhatóságot, átgondoltabb, kezelhetőbb rendszereket jelent. Ma nincs még egy cég a hazai piacon, amely a hő- és füstelvezetés, tűzmegelőzés területén egy kézből kínálja a következőket:

  • gravitációs hő- és füstelvezető berendezések,
  • gépészeti hő- és füstelvezető rendszerek,
  • földfelszín alatti füstelvezető rendszerek,
  • mobil füstkötényfalak,
  • tűzgátló, legördülő függönyök,
  • komfort terek esztétikus megjelenésű berendezései.

A fentiek mellett, nem szorosan az említett területhez kapcsolódóan, az alábbi területeken számít a cégcsoport szakértőnek:

  • légtechnikai rendszermegoldások,
  • hűtés- fűtéstechnika,
  • árnyékolástechnika,
  • szerviz, karbantartási tevékenység.

 

 

Hő- és füstelvezetés – a Colt filozófiája

Természetesen a legfontosabb terület a cégcsoport életében ma is a hő- és füstelvezető berendezések tervezése, telepítése – megfelelve a mai kor szellemének.

Energiatakarékosság, megbízható működés, alacsony üzemeltetési költségek. Hogyan kapcsolódnak ezek a szempontok a hő- és füstelvezetéshez?

A Colt válasza erre a következő: A hő- és füstelvezetés mindenfajta létesítmény szerves, elengedhetetlen része, így nem lehet megkerülni. Ha pedig nem lehet megkerülni, akkor alkalmazni kell. Hogyan lehet alkalmazni? Szolgai módon úgy, hogy telepítünk egy hő- és füstelvezető rendszert, ami csak hő- és füstelvezetésre jó. Ugyanúgy kifizeti a beruházó, majd kifizeti a létesítményének más berendezéseit is, amelyek a komfortot szolgálják. (Például gondoskodni kell a létesítmény légcseréjéről, legtöbbször légkezelők segítségével; hűtésről-fűtésről többféle épületgépészeti berendezés alkalmazásával.) Ezek a berendezések a beruházás során jelentős költséget jelentenek, majd az üzemeltetés során, az energiafelhasználásuk révén, szintén költséget termelnek.

A Colt erre más választ ad: olyan füstelvezető berendezéseket kell kifejleszteni, amelyek nem csak eredeti céljukra, hanem a légtechnikai rendszer integráns részeként is szolgálhatnak.

Milyen feltételei vannak ennek? Olyan termékekre van szükség, amelyek konstrukciója elég stabil ahhoz, hogy a napi szellőztetés okozta fokozott igénybevételnek is tartósan megfeleljenek, a nyitószerkezetek és a működést felügyelő vezérlőberendezések fokozott karbantartási igény nélkül működjenek.

 

A referenciáink között több nagy projekt szerepel, amelyek megvalósításánál ezek a szempontok voltak meghatározók. Lássunk erre néhány példát!

 

Papírgyár Dunaújvárosban

A Hamburger Hungária Kft. dunaújvárosi zöldmezős beruházása során egy új papírgyártó gépsort állítottak üzembe. A papírgyártás intenzív páraképződéssel jár, így fontos szempont a légtér megfelelő szellőztetése, klímakontrollja. Ugyanakkor a papírgyártás tűzvédelmi szempontból a veszélyesebb tevékenységi ágak közé tartozik, így a hő- és füstelvezetés is kiemelt fontosságú a projekt megvalósítása során. A beépített füstelvezető berendezések mindegyike fokozott hőszigetelésű, és középen felnyíló szárnyakkal rendelkezik. A működtető mechanizmus pneumatikus munkahenger (azaz jobban ellenáll az extrémebb környezeti behatásoknak). A középen felnyíló szárnyak lehetővé teszik azt, hogy a rendszert napi szellőztetés esetén is ugyanazzal a nyitási keresztmetszettel használják, mint a hő- és füstelvezetés esetén. Így már méretezhető a rendszer és az épületgépészek pontosan meghatározhatják a berendezésen kiáramló légmennyiséget. A költségmegtakarítás először így jelentkezik, hiszen a levegő kiáramlásához nincs szükség energiafelhasználásra, mert az üzemeltetés során gravitációs módon történik.

Megbízható, költséghatékony vezérlés

Nagyon fontos szerepet játszik a berendezések vezérlésének megtervezése. A jelenleg érvényben lévő OTSZ kötelezővé teszi, hogy a kiépített tűzjelző hálózat veszély esetén indítsa a füstelvezető berendezéseket is. Tudjuk, ez néha költséges is lehet, hiszen egy téves vagy valós indítás után a telepített rendszer függvényében az újraélesítési költségek igen jelentős összegeket tehetnek ki.

A Colt ebben az esetben is a jó gazda eszével gondolkodik. Olyan vezérlési, működtetési elvet dolgozott ki, amelynél nincsenek újraélesítési költségek, lejáró szavatosságú, cserélendő alkatrészek. A mai gazdasági környezetben ez igen fontos, döntő szempont, főleg egy nagyobb létesítmény esetén. Így volt ez a fent bemutatott papírgyárban is. A pneumatikus munkahengerekhez, mivel a szellőztetésben is szerepet játszanak, dupla csővezetéket építettek ki – nyitó-záró funkcióval. A dupla csővezeték lehetővé teszi egy esetleges vészkioldás után az automatikus visszazárást. Nem kell felmenni a tetőre, és kézzel, egyenként visszazárni minden füstelvezetőt, hanem ez megoldható a pneumatikus vezérlőközpontban egy gomb megnyomásával. Másik fontos szempont, hogy vésznyitó kazetták helyett (CO2 palackkal ellátva), a Colt mindig feltöltött, visszacsapó szeleppel ellátott sűrített levegős légtartályokat alkalmaz a füstelvezetés esetén történő kioldásra. Ezek a légtartályok a leürülést követően a sűrített levegős hálózatról automatikusan újra feltöltődnek, így a rendszer magától újra üzemképes állapotba kerül. Gondoljuk végig, ma a hagyományos rendszerek esetén legtöbbször fel kell menni a tetőre és kézzel visszacsukni a berendezéseket, de azok így még nem lesznek üzemkészek, csak beázás-mentesek. Azaz jönnie kell a karbantartást végző szakcégnek, és újra be kell üzemelnie a berendezéseket úgy, hogy az elhasznált alkatrészeket cserélve élesíti azokat. Ezzel szemben a Colt által telepített rendszer a tűzjelzés megszűnését követően a központon keresztül automatikusan bezárható, és a bezárást követően mindenfajta alkatrészcsere nélkül újra üzemkész.

HANKOOK Gumiabroncsgyár, Rácalmás

A gumiabroncsgyártás több részterülete is hőfejlődéssel jár. Itt is kiemelt fontosságú a jól megtervezett légcsere, szellőztetés. A telepített hő- és füstelvezetés természetesen fontos, ám remélhetőleg sohasem kerül élesben használatra, mégis ott van a tetőn. Tegyük az üzemeltetőnek hasznossá, és integráljuk a szellőztető rendszerbe! A Colt több évtizedes tapasztalata így váltható a mindennapi gyakorlatban aprópénzre, amelyet a hő- és füstelvezetésben szerzett.

A gravitációs hő- és füstelvezetés csak egy szelete, ám igazán meghatározó szelete a Colt tevékenységének.

 

A Magyarországon 2008 óta, számos neves projekttel jelenlevő Colt termékeit 2023. január 1-jétől töretlen lelkesedéssel a Kingspan Light + Air divíziójához tartozó Essmann Hungária Kft. forgalmazza. Az Essmann Hungária szakértelmét az elmúlt 27 év alatt kiváló minőségű, számos jelentős és izgalmas megvalósulás bizonyítja. A Colt komplex szolgáltatásai kiterjednek a tervezési tanácsadásra, a projektek teljes menedzselésére, valamint karbantartásra is.

 

 

Megjelent a Tűzbiztonsági Szakfolyóirat 2011/3. számában.