Tűzszakaszok elválasztása tűzgátló függönyökkel

A tűzgátló mobil függönyszerkezetek többcélú felhasználást tesznek lehetővé: alkalmasak a menekülési útvonalak biztosítására; nagy csarnokterek tűzszakaszolására; ablakok, kapuk és más nyitott térelemek lángokkal és szikraesővel szembeni lezárására. A kompakt modulrendszer kis méreteinek köszönhetően a legkisebb helyiségekben is maximális védelem mellett, számtalan beépítési lehetőséget biztosít. Azokon a területeken – például meglévő épületekben -, ahol statikai vagy területi okokból más rendszert alkalmazni nem lehet, a tűzgátló függöny az ideális megoldás.

A berendezés tengelytokjának méretei szigorú követelményeknek megfelelően lettek meghatározva oly módon, hogy a függönyszerkezet felcsévélt állapotban a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a nyílás szabad keresztmetszetét és ezzel együtt ne akadályozza a beltéri tevékenységet, illetve a közlekedést. A legördülő függönykapu alkalmazása esetén elkerülhető a nagy oldalirányú helyszükséglet is, mely például tolókapuk beépítése esetén komoly problémát okozhat.

Az alábbi előnyök miatt egyre gyakrabban kerül alkalmazásra ez a megoldás a sokszor nehézkes toló kapukkal, vagy két szárnyú nyíló kapukkal szemben.

  • Kis méretének köszönhetően nagyobb szabad keresztmetszetet biztosít átjárók esetén normál helyzetben (felcsévélt állapotban), így nem akadályozza a beltéri közlekedést, szemben a különféle kapukat alkalmazó megoldásokkal.
  • A könnyű szerkezet nem terheli meg különösebben az épület tartószerkezetét, így nincs szükség semmiféle statikai méretezésre a telepítéshez.
  • A kis önsúlynak és méreteknek hála egyszerű a berendezés szállítása és a telepítése is.
  • Meglehetősen nagyméretű nyílások is felhasználhatóak tűzvédelemre gond nélkül ezzel a speciális tulajdonságokkal rendelkező, könnyű textilanyagból készült borítással. Akár 20,0×6,0 méteres szabd nyílást is le lehet zárni ezzel a megoldással.

Gondoljunk csak bele, ugyanezt a nyílást tolókapuval megoldani.

Egy csatlakoztatott akkumulátor órákon keresztül biztosítja a kifogástalan működést, ha a hálózati áramellátás kimaradna.

A tűzgátló függönyökkel szemben támasztott legfontosabb követelmény a megfelelő tűzálló tulajdonság. A függönyanyag alapvetően kétféle típusban készül, különböző tűzgátló minősítéssel.

1.

Az alumínium réteggel bevont szövettel ellátott berendezésnek EW 90 tűzállósági tulajdonsága van (25m² felületi lefedettségig, vagy 4m belógással és korlátlan hosszban EW 120 tűzállósági értékkel is rendelkezhet a termék). Bizonyos körülmények között szükség van a még magasabb ellenállóképességre, ilyen esetekben – vízzel történő hűtéssel – növelhető a tűzgátló függöny hatékonysága, méghozzá oly módon, hogy a termék egyik, vagy mindkét oldala mentén kiegészül egy ún. sprinkleres esőztető rendszerrel. Ennek a megoldásnak köszönhetően akár EI 120 minősítés is elérhető.

2.

Az alumíniumot nem tartalmazó függönyanyag segítségével a tűzgátló berendezés csak EW 15 minősítést kaphat. Ez a termék is kiegészíthető vízhűtéses esőztető rendszerrel a hatékonysága azonban csupán EW 90 illetve EI 90 értékekig növelhető.

A tűzgátló függöny általában szürke színű, belső része nemesacél huzallal ellátott üvegszál erősítésű anyagból készül, a speciális felületkezelésnek köszönhetően a szövet kívülről kap még egy szervetlen anyagú bevonatot is (kb. 0,5mm vastag).

Létezik egy másik összetételű textiltípus is, mely különleges tűzgátló tulajdonsággal rendelkezik köszönhetően annak, hogy az egyik oldala alumínium réteggel van bevonva, a másik oldalát pedig a fent említett szervetlen anyaggal felületkezelik.

A házszerkezet horganyzott acéllemezből készül. A vezetősíneket szintén horganyzott acéllemezből gyártjuk. A szerkezet kialakítása megakadályozza a függönyanyag vezetősínekből történő kicsúszását.

 

A tűzgátló függönyt lehet az adott falnyílás elé tervezni, vagy akár magába a falnyílásba is beépíthetjük a komplett szerkezetet, egyik esetben sem foglal nagy helyet, így nem akadályozza a szabad közlekedést. Rögzíthetjük közvetlenül beton falazatba, vagy fémprofilokhoz is a kívánt tűzvédelmi hatékonyságnak megfelelő minősítéssel.

A feltekerő tengely tokszerkezetének általános méretei az alábbiak szerint alakulnak.

3,0 m-nél kisebb legördülő függöny esetén a ház befoglaló méretei: 230×200 mm (Szé x M),

3,0 m-nél nagyobb legördülő függöny esetén a ház befoglaló méretei: 230×230 mm (Szé x M).

A tűzhatároló mobil függöny működtetése elektromos vezérléssel történik. A meghajtásban részt vesz többek között egy csőmotor és a hozzá tartozó sebességváltó is. Riasztás esetén a motor(ok) áramellátása megszakad, és a mobil tűzköpeny az alsó nehezéknek köszönhetően gravitációsan legördül. A kötényt a tűzjelző rendszerhez is csatlakoztatni lehet. Ha a vészjelzés megszűnik, a szövetet visszacsévélik az elektromotorok, és újra alaphelyzetbe kerül a berendezés.

Az EPS kapcsolótáblán keresztül (feszültségmentes kontaktussal) lehetőség van az automatikus zárásra akkor is, ha a hálózati áramellátás kimaradna.

Az egyedi igények szerinti vezérlést lehet megvalósítani az ún. AOP vezérlőszekrények segítségével kiegészítve a szükséges nyomógombokkal és egyéb felszerelésekkel.

Helyi, független tűzjelző termékekkel is össze lehet kötni a berendezéseket úgy, mint optikai és/vagy akusztikai érzékelőkkel.

A tűzgátló függönyanyag önsúlya nagyon csekély

A függönyszerkezet visszacsévélésének sebessége körülbelül 100 mm/s.

Valamennyi látható szerkezeti elem a RAL színskálának megfelelő árnyalatra van festve a megrendelő igényeinek függvényében.

 

Falnyílás elé és falnyílásba is lehetséges a tűzgátló függöny telepítése

Az épület adottságaitól függően a beépítés rugalmasan megoldható. Álmennyezet esetén a szerkezet teljesen rejthető.