A Heim Pál Kórház rendszeres támogatása mellett a Colt évek óta 800 000 forint beépítési munkálatokra felhasználható készpénzzel segíti a Várépítő pályázóit, de saját termékeinkből is szívesen adományozunk. 2021-ben is volt olyan érdeklődő intézmény, ahol beépítettük cégünk speciális tetőbevilágító megoldásait.

A Colt 2016 óta rendszeres támogatója a Várépítő pályázati programnak, ahol gyakran hátrányos helyzetű kistelepülések, vagy máshonnan segítséghez nehezen jutó, gyermekekkel foglalkozó intézmények igényelhetnek támogatást, kisebb-nagyobb, önerőből néha megvalósíthatatlannak tűnő felújításokra.

Ugyanakkor nagy szükség mutatkozik a Colt által évente felajánlott, kivitelezésre fordítható készpénz-adományára is. Ritkábban, de előfordul az is, hogy a cég széles választékában szereplő speciális felülvilágító rendszerekre is igény mutatkozik.

2018-ban, a budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium  kapott Colt Apollo Mono fix bevilágító kupolákat 1 millió forint értékben, ahol ugyancsak hasonlóan nagy öröm kísérte az új beruházást, mint a 2021-ben támogatott pécsi Sztárai Mihály Óvodában. Ezek a felülvilágító rendszerek ugyanis természetes fénnyel töltik meg a belső teret, amelyek így egy színpompás és barátságos környezetet teremthetnek azoknak a gyerekeknek és pedagógusoknak, akik szinte minden napjukat ott töltik.

Pécsre került az adomány berendezés

A Colt jóvoltából idén a pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 1 700 000 forint értékben kapott 12 darab COLT Apollo MONO típusú fix kupolát, lapos kivitelben. Ezen felül a Colt 2021 folyamán, a megszokott módon további 6 pályázónak összesen 1 400 000 forint pénzösszeget adományozott. Cégünk segítsége így szerencsésen ismét az ország szinte minden részébe eljutott: a budapesti Bóbita Varázspalota Magánóvoda; az Egri Tankerületi Központ – Mezőszemerei tagiskolája; a teskándi Csukás István Óvoda, Bölcsőde és Tanuszoda, majd később a közönségszavazás alkalmával nyertesek köréhez csatlakozó péceli Napsugár Bölcsőde; a székesfehérvári Fehér Vár Waldorf Iskola és a Szokolyán működő, Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde számára is jutott a felajánlott összegből.

(Sztárai Mihály Óvoda, Pécs)

A pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola épülete 50 éves, az akkori szabványokhoz hű, könnyűszerkezetes, éles kocka és téglalap formákat idéző stílusban épült. Funkcióját tekintve eredetileg egyfajta szociális kiszolgáló egységként működött az ugyanabban az időben körülötte épülő lakótelepen. Maga az óvoda 700m2-es és egy megközelítőleg 5000 m2-es telken áll. A jelenlegi egyházi fenntartású intézmény 15 éve költözött az ingatlanba, és ma 3 csoporttal működik. Korábban ugyancsak óvodaként állami fenntartásban funkcionáló 6 csoportos intézmény volt. Az jelenlegi kollektíva – 7 óvónő, 3 dadus, 2 konyhai dolgozó és egy pedagógus asszisztens – szerint az óvodás éveit ott töltő jelenleg 66 gyermek rendkívül élvezi és kihasználja a közel 100 m2-es csoportszobák nyújtotta lehetőségeket, és szinte mindenki oázisként tekint a helyre annak belső és külső adottságai miatt.

(Ilyen volt – Ilyen lett; Sztárai Mihály Óvoda, Pécs)

Beköltözésük előtt 15 évvel volt a korábbi belső felújítás, majd beázás miatt a tetőt is korszerűsítették. Ez a tetőfelújítás így a Colt bevilágítók beépítésével érte el végső formáját. Terveik szerint egy nagyobb volumenű felújítás lehet a soron következő lépés, ahol elmondásuk szerint elsőbbséget élvez a külső homlokzat modernizálása, nyílászárók cseréje és a teljes szigetelés. Belülről ugyan sikerült teljesen otthonos környezetet kialakítaniuk, a külső egységek modernizálása bőven hagy feladatot az elkövetkezendő évekre.

Ugyanakkor nagy öröm mind a nyertes, mind a számunkra, hogy a beépítendő tetőbevilágítóknak köszönhetően az ott cseperedő gyerekek több természetes fényhez jutnak, valamint ez a fajta rendszer külön segítség a mindennapi szellőztetés során, sőt, tűzvédelmi okokból is jó szolgálatot tesz. Magyarországon az iskolák, középületek kapcsán a donga kupolák és az egyszerű nyílászárók használata a legelterjedtebb. Az itt használt Colt Apollo MONO-t a letisztult szerkezeti felépítés és lapos kivitel jellemzi, valamint a meleg levegő felhajtóerejét használva költséghatékonyan valósítja meg a szellőztetést is.

Régi épületek esetén sok olyan műszaki megoldással találkozhatunk, amelyek elavult állapotúak vagy már eleve rossz minőségben kerültek használatba. A Colt rendszerek világszerte számos elismert és referenciát tudnak felmutatni ennek megoldásában.