Összekapcsolt rendszerek – Ipari és kereskedelmi épületek öntudatra ébredése

 

Okos telefon, intelligens otthon, smart TV. Ezek a kifejezések manapság a mindennapjaink részévé váltak. A technika vívmányai a kényelmünket szolgálják, egyszerűbbé teszik életünket, időt és energiát spórolhatnak meg nekünk. Ez természetesen nem csak otthonunkban érvényes. Egy termelő üzem számára is ugyanolyan fontos, hogy kellemes legyen a környezet és jobb legyen a közérzet.


 

Az energiatudatos fogyasztó

Az Európa Parlament és Tanács kitűzött egy Épületenergetikai Direktívát (EPBD) melynek célja, hogy jelentősen csökkentse az épületek energiafogyasztását.   Az alábbi szempontok szerint értékeli az épületeket:

  • épülethatároló szerkezet,
  • fűtési és HMV rendszer,
  • légtechnikai rendszer,
  • mesterséges világítás,
  • szolárrendszerek,
  • természetes szellőzés,
  • belső légállapot,
  • CO2-kibocsátás.

Ahhoz, hogy teljesíteni lehessen ezeket az új elvárásokat, az épületeket már egy egységes rendszerként kell kezelni. A különböző funkciók összekapcsolásának csak akkor van értelme, ha szinergiát érünk el, tehát egymást nem csak kiegészíteniük, hanem segíteniük is kell.

Jó példa erre az ipari csarnokok esetében a klímaberendezések és a természetes szellőztetés összekapcsolása. Egy jól kiépített szellőztető rendszer segítségével, a hajnali hűvös levegővel történő átszellőztetés 3-4°C-al csökkentheti a belső hőmérsékletet klímaberendezés használata nélkül. A gépészeti hűtésnek ennyivel is könnyebb dolga lesz, így jelentős energia-megtakarítás érhető el.

A Gravitációs szellőztetés is sokat segíthet a belső klímán (ColtLite, Colt FCO)

Egyszerű megoldások és innovatív technológiák

Az előző példa is jól érzékelteti, hogy egy hétköznapi megoldás is jól működhet ipari csarnokok vagy kereskedelmi épületek esetében is.

Colt SolarLeaf árnyékoló

A fenntartható fejlődés érdekében néha merész lépéseket kell tenni. 2013-ban a Colt fejlesztő mérnökeinek a közreműködésével kiépült az első bio-reaktoros árnyékoló rendszer, a SolarLeaf.

Ez egy algával feltöltött panelekből álló aktív árnyékoló rendszer. Fotoszintézis révén képes hőt termelni, ami egy zárt rendszeren keresztül az épület fűtésére is hasznosítható, ugyanakkor CO2-ot használ fel a környezeti levegőből. Az intenzívebb napfény hatására nyáron az algák szaporodása javítja az árnyékoló-képességet, így csökkenti az épület nap okozta hőterhelését. A nap, mint megújuló energiaforrás így is felhasználható, hogy csökkentse az adott épület energiafelhasználását. 2020-tól Németországban és még néhány Európai országban már csak zéró emissziós épületekre adható ki építési engedély. Az ilyen innovatív technológiák szükségesek ahhoz, hogy képesek legyünk teljesíteni ezeket az elvárásokat.

Az előbbi terméknél is érezhető, hogy sokszor a természet, és egyszerű fizikai törvények nyújtják a legjobb megoldást egy problémára. Az emberi test is izzadság elpárologtatásával hűti magát, és tulajdonképpen ez az egyszerű elv az alapja az adiabatikus hűtőberendezéseknek is.

Mi is az adiabatikus vagy evaporatív hűtés lényege? A víz párolgása során hőt von el környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken. Ez az egyszerű elv kihasználható közvetlenül levegő hűtésére is a megfelelő eszközök segítségével, így csökkentve egy adott tér hőmérsékletét.

A CoolStream adiabatikus klímaberendezés képes arra, hogy rendkívül alacsony energiafelhasználás mellett igen nagy hűtési teljesítményt adjon le.  Egy egység 1000 Watt energiával 10 000 m3 hűtött levegőt képes bevinni óránkét mindössze 50 liter víz felhasználásával. Ez hozzávetőlegesen 30 kWatt hűtőteljesítményt jelent (EER: ~ 30).

 

 

Adiabatika + gravitáció szerves egysége

Egyedül nem megy

Hiába azonban az innovatív és korszerű technológia, ha nem rendszerben és összhangban működnek, akkor, amit az egyik oldalon nyerünk, azt a másik oldalon elveszítjük.

Egy épület, egy koncepció elvét kell szem előtt tartanunk, össze kell fogni a rendszereket, hogy egymást segítsék. Kereskedelmi épületek esetén ez a látásmód már széleskörűen elterjedt. Ipari csarnokok esetében viszont sokkal több figyelmet kellene fordítani az energiatudatos épülettervezésre. A hő – és füstelvezető rendszer megfelelő kiválasztásával például a napi szellőztetés akár automatizálható, belső hőmérséklet és időjárás függvényében zárható és nyitható. Coolstream adiabatikus klímaberendezéssel kombinálva pedig olyan nagyságrendű energia és költségmegtakarítás érhető el, ami folyadékhűtők esetében elképzelhetetlen lenne. Ipari csarnokoknál az árnyékolástechnika egyáltalán nem elterjedt, pedig a nyári napsugárzás okozta hőterhelés komoly gondokat okoz, amit a hűtőrendszernek kell kompenzálni, ez pedig plusz energia és költség.

Egy jól összehangolt rendszer nem csak javítja az épület energetikáját, hanem jobb környezetet és jobb közérzetet eredményez, ami gyártócsarnok esetén a termelékenységet is növeli.