Hő- és füstelvezetés (RWA) napjainkban

 

2011 volt az év, amikor a Linamar orosházi gyárában gyártókapacitás bővítésre került a sor. Ekkor egy 7000 m²-es új csarnok épült a meglévő mellé úgy, hogy a két csarnokot összenyitották.

Egy ilyen esetben épületgépészeti szempontból is egy sor tényezőt kell figyelembe venni.

Az építtető számára elsődleges volt a biztonságos, de ugyanakkor élhető és üzemeltetés szempontjából is kontrollált létesítmény megvalósulása. A tűzvédelmi szakhatóság számára pedig a legfontosabb, hogy egy ilyen beruházásnál a megvalósításra kerülő hő- és füstelvezető esetén szigorúan a jogszabályok szerinti (RWA) rendszer épüljön. A szakhatóságok részéről természetesen jogos elvárás egy RWA rendszerrel szemben a megbízható működés és az egyszerű kezelhetőség.

A Linamar esetében idővel a csarnok RWA rendszerének kidolgozása az illetékes szakhatóság számára is nagy megkönnyebbülést jelentett, hiszen a régi csarnok elavult, bonyolult, ugyanakkor nehezen kezelhető RWA rendszerét lecserélve, az új építés során alkalmazott rendszert telepítették a már meglévő gyáregységben is.

De mi biztosítja a létesítmény rendkívül fontos füstelvezetését, a friss levegő áramlását és utánpótlását?

Ezen a téren is a zsalus szellőzőké a főszerep, pneumatikus munkahengerekkel. A zsalus szellőzőket egyszerű működtetés jellemzi, ugyanakkor ez az egyszerű működtetés teszi lehetővé, hogy kioldás, aktiválás után a jelzés megszűnését követően központi helyről visszazárhatók a berendezések. A visszazárás után pedig cserélendő alkatrészek nélkül a rendszer újra üzemkész. Így az RWA rendszer minden esetben készen áll az aktiválásra, nincs olyan időszak, amikor – újra élesítésre várva – nem lenne működőképes, ami a szakhatóság számára szintén fontos,  nyugtázható szempont volt.

Legköltséghatékonyabb gravitációs szellőzés lehetősége?

A Colt megoldása természetesen ezt is kínálja. Nyári üzemmódban a Colt által telepített gépészeti hűtési rendszer vezérlése irányítja a zsalus berendezéseket is.

Mindaddig csak a zsalus szellőzők biztosítják a hűtést, amíg a külső hőmérséklet nem lépi át a 30 °C-ot. Ez pedig energiafelhasználás nélküli, költséghatékony megoldást eredményez. Amikor a külső hőmérséklet már túl magas ahhoz, hogy hűtésre használhassuk, akkor az oldalfali zsalus szellőzők bezáródnak, így nem juthat be a kinti meleg levegő, ehelyett adiabatikus hűtőberendezések indulnak el – 22 °C-os levegőt befújva – továbbra is felhasználva a tetőn lévő füstelvezetőket, mint a befújt levegőt kiengedő berendezéseket. Ha esik az eső, akkor a zsalusok bezárnak, és az alattuk telepített esőbiztos WEA berendezések nyílnak ki.

Összegezve tehát a Linamar gyáregységében Orosházán az üzembiztos, alacsony fenntartási költségekkel működő RWA rendszer kiépítése szerves részét képezi a hűtési-fűtési és szellőzési rendszernek. Bekerülési költségét tekintve pedig kedvezőbb volt, mint egy folyadékhűtővel biztosított hűtési rendszer, alkalmazásával emellett éves szinten kb. 35- 40 000 EUR üzemeltetési költség takarítható meg.

Megjelent a Magyar Tűzbiztonsági Szakfolyóirat 2012/3. számában.