Előtérben az energiatakarékosság: szellőztetés minden évszakban

A környezetvédelem mellett a kiadások minimalizálásában is nagy segítséget nyújtanak az energiatakarékos megoldások – különösen igaz ez ipari csarnokok esetén.  Cégcsoportunk, a COLT kínálata éppen ezt a szellemiséget, azaz a környezetterhelés és pazarlás visszaszorítását tartja szem előtt.

 

Egyesül az egyszerűség és hatékonyság

Ha hűtés, akkor érdemes megismerkedni természetes léghűtő berendezésünkkel, amely a levegő közvetlen lehűtését a víz elpárologtatásával valósítja meg.
A fentiekben vázolt adiabatikus vagy evaporatív hűtés lényege, hogy a víz párolgása során hőt von el környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken. Ez az egyszerű elv kihasználható közvetlenül levegő hűtésére is a megfelelő eszközök segítségével, így csökkentve egy adott tér hőmérsékletét.

A CoolStream nevű rendszerek egyik előnye, hogy a hőmérséklet emelkedésével nőhet a teljesítmény. A nyári meleg, száraz levegő több vízgőzt képes befogadni, így nagyobb hőmérsékletkülönbség érhető el a külső és a befújt levegő között. A befújt levegő magas páratartalma nem okoz gondot, mert keveredik a benti szárazabb levegővel. A rendszer további pozitívuma, hogy nem használ veszélyes és környezetre káros hűtőközeget. Az alapkoncepció szerint az adiabatikus hűtőberendezés négy évszakos megoldást nyújt a felhasználói számára.

Nyáron 100%-os frisslevegő bevitellel lehet megoldani a nagy belső hőterhelés semlegesítését. A tavaszi, és az őszi átmeneti időszakban, amikor kint már nincs olyan meleg és a levegő páratartalma is magasabb, nincs szükség a gépek vizes üzemére. Ezekben az időszakokban a belső térből visszakevert levegő hozzáadásával lehet kontroll alatt tartani az adott csarnok belső hőmérsékletét. Télen pedig, amikor a külső hőmérséklet jellemzően fagypont körüli, akkor a minimálisan szükséges külső, frisslevegő biztosítása mellett működik a berendezés.

Az energiatakarékos megoldások nemcsak az üzemeltető pénztárcáját kímélik, hanem a környezetvédelemhez is hozzájárulnak. Tudjuk, hogy a meleg levegő felfelé száll. Tehát, ha ezt felfelé szálló légtömeget a tetőn ki tudjuk engedni, és lent friss levegővel tudjuk pótolni, akkor könnyedén csökkenthető a belső hőmérséklet.

 

Esőbiztos megoldások a gyakorlatban

Az időjárásbiztos elgondolások mentén valósult meg projektünk, a Bridgestone Tatabánya Kft. szellőztetése és füstelvezetése. A folyamatos szellőztetés biztosítására kiválóan alkalmas az időjárás-független lábazati elem, amelyet a téli időszakban be is lehet zárni, így üzemszünet esetén sem hűl ki a csarnok. Az itt használt Apollo kétszárnyú és az ECO zsalus szellőzők alá telepített WEA időjárás független szellőzők hosszanti oldalaiba integrált két belső lamella nyitott állapotában is esőbiztos.

A Colt ECO zsalus lamellás szellőztető berendezés a füst és a hő automatikus elvezetéséhez megfelelő. A tűzvédelmi szellőztető funkció mellett a természetes szellőztetést, valamint a természetes megvilágítást is biztosítja. Az ECO magassága olyan módon lett kialakítva, hogy a lamellák nyitott állapotban sem nyúlnak túl a kereten, így a szél negatív hatásai ki vannak zárva. Egy szabadalmazott vízelvezető rendszer zárt készülék esetében a csapadékvizet oldalt vezeti le a készüléken kívülre. A készülék hőszigetelt kivitelben is elérhető, amely lehetővé teszi az alacsony hőátbocsátási értéket. További információt itt talál.