CoolStream S∙T∙A∙R szellőző, adiabatikus hűtő, fűtő és meleg levegő visszakeverő rendszerek

 

Az úgynevezett adiabatikus hűtés a hagyományos légkondicionálás hatásos és hatékony alternatívája, különösen ipari és fél-ipari épületekben, melyeknél a légkondicionálást hatalmas méretük miatt egyébként nem lehetne költségtudatosan megoldani. Ha a meleg külső levegő egy benedvesített deszorpciós közeg mellett áramlik el, energiacserére kerül sor és a levegő hőmérséklete jelentősen csökken. Minél melegebb és szárazabb a külső levegő, annál hatékonyabban működik a párolgáson alapuló hűtés.

A CoolStream rendszerek majdnem minden iparágban alkalmazhatóak. Fontos, hogy igazán ott tud hatékonyan működni egy adiabatika elvén működő rendszer, ahol a belső hőterhelés is nagy gondot okoz.

Adiabatikus hűtés, mint a hagyományos légkondicionálás alternatívája

30°C feletti külső hőmérséklet esetén a levegőt több mint 10°C-kal lehet hatékonyan lehűteni, úgy, hogy az üzemeltetési költségek látványosan alacsony szinten maradnak. Az adiabatikus hűtés 4-7-szer olcsóbb, mint a hagyományos légkondicionálás. Nagyon fontos kiemelni, hogy a beruházási költségek nem magasabbak egy folyadékhűtős, légkezelős rendszerhez képest, sőt nagyon sok esetben még azon szint alatt marad, vagyis még megtérülési időről sem kell beszélnünk. Ezen kívül ez a rendszer 100%-ban friss külső levegővel dolgozik, ami nagyon magas belső levegő-minőséget biztosít. Még a hűtendő teret sem kell hermetikusan lezárni. Nyitva maradt nyílászárók nem okoznak akkora galibát, mint a folyadékhűtős rendszerek esetében. A rendszer a jellemzően magasabb hőmérsékleti szinten lévő épületekből többnyire gravitációs elven működő szellőzőrendszer segítségével vonja el a hőt, így az épületben telepített, megfelelő hő-, és füstelvezető rendszert is hatékonyan lehet integrálni a gépészeti rendszerbe.

CoolStream S∙T∙A∙R rendszerek

A STAR rendszerek kifejlesztését az ösztönözte, hogy a Coolstream hatékonyságát ne csak nyáron lehessen, hanem egész évben kihasználni.

 

 

 

 

 

 

 

Coolstream S

 

 

A CoolStream S igény szerint szellőztet és hűt. Szellőző üzemmódban a rendszer friss külső levegővel látja el a helyiségeket. Meleg napokon, amikor a sima szellőztetés már nem elegendő, bekapcsol az adiabatikus hűtés. A levegő hőmérsékletét elpárologtatott víz segítségével csökkenti.

 

 

 

 

 

 

 

Coolstream T

 

 

A Coolstream T igény szerint szellőztet és hűt és emellett a meleg levegő visszavezetését is lehetővé teszi. Ha kint hűvösebb lesz és melegre van szükség, a friss külső levegőhöz a rendszer meleg keringetett levegőt kever. A meleg keringetett levegő célzott bevezetésével a hőmérsékletet kellemesen lehet temperálni.

Coolstream A

 

 

A Coolstream A három modulból áll: Adiabatikus hűtőmodul, légkeverő modul és ventilátor modul. A Coolstream T vagy R modellekhez hasonlóan meleg levegőt adagol. A levegőt azonban közvetlenül a csarnokfödém alatt keveri a bevezetett levegőhöz.

Coolstream R

 

 

A Coolstream R egész évben gondoskodik a helyiség légkondicionálásáról: Szellőztetés, hűtés, fűtés és meleg levegő visszavezetés, valamint levegőszűrés egyesül egy rendszerben.

  • Hűtés

 

  • Szellőztetés (külső levegő)

 

  • Szellőztetés (kevert levegő)

 

  • Meleg levegő visszavezetés

 

  • Fűtés

 

  • Elhasznált levegő vezérlés

 

  • Szűrő (külső levegő)

 

  • Szűrő (kevert levegő)

 

Összegezve elmondható tehát, hogy a CoolStream rendszerek egész évben használhatók külső levegő bevezetésére, a hűtés pedig csak szükség esetén kerül bekapcsolásra, így kompletten lehet kezelni a zárt terek frisslevegő szükségletét, hűtését, fűtését is. A Coolstream S-től, amely csak a nyári szezonban biztosítja a zárt tér hűtését, és frisslevegő ellátását, a Coolstream R-ig, amely már mind a négy évszakban rendelkezésre áll.