Colt CoolStream szellőzőrendszer a koronavírus idején

Hatékony hozzájárulás a koronavírus általi kockázat minimalizálásához

A szellőztető rendszerek hatékonyan hozzájárulhatnak a kockázatok minimalizálásához, és ez lehet az egyik legfontosabb elsődleges megelőző intézkedés.

Mik azok az aeroszolok?

Az aeroszolok kicsi vagy nagyon kicsi szilárd vagy folyékony részecskék, amelyek mozgása a nagyobb részecskékkel ellentétben főleg a levegő sebességétől függ és követi azt.

Hogyan mozognak ezek az aeroszolok általában?

A részecskemérettől függően a gravitáció befolyásolja az aeroszolokat, de a légmozgások két típusának van sokkal nagyobb hatása:

Hőforrásokból származó természetes konvekció. A hőforrások az emberek, de a gépek, a forró felületek vagy a nyári meleg falak is lehetnek. Az aeroszolok követik ezeket a légáramokat. Fontos megjegyezni, hogy ellenőrzött szellőzés nélkül a felfelé áramló levegő egy másik ponton lefelé is áramolhat. A legtöbb esetben vannak keresztáramok, amelyek szintén dinamikusan változhatnak.

Kényszerített légmozgás a szellőzőrendszereken keresztül. A kényszerű légmozgás magában foglalja a természetes szellőztetést, valamint a mechanikus szellőzést is. Az ingatlannak megfelelő természetes, mechanikus vagy hibrid szellőztetés egyedi tervezésével és megvalósításával a levegő mozgását a kívánt irányba irányítják. Ez a folyamat a hő, a hideg, a szagok vagy aeroszolok expozíciójának minimalizálása érdekében történik.

Meddig maradnak az aeroszolok a levegőben?

Az aeroszolok általában néhány perctől, akár néhány óráig tartózkodnak a levegőben, és követik a levegő mozgását, még az akadályok körül is. A folyamatok történése közben, amint az aeroszolok egy felülethez tapadnak, a tapadási erők miatt ott maradnak, és nem kerülnek újra a levegőbe.

Hogyan működik a vírusfertőzés aeroszolokon keresztül?

Az aeroszolok a SARS-CoV-2 egyik potenciális átviteli útjai lehetnek. Az átvitel valószínűnek tekinthető. A következő ábra az alapvetően lehetséges átviteli útvonalakat mutatja be, amelyek közül az aeroszolos (sárga színnel jelölt) átvitel csak egy a több útvonal közül.

Az aeroszolok mindig tartalmaznak vírusokat?

Az aeroszolok sokféle módon fordulnak elő a természetben, embereken, állatokon vagy technikai folyamatokon keresztül. Csak azok az aeroszolok szennyeződhetnek SARS-CoV-2-vel vagy más vírusokkal, amelyek a fertőzött emberek légzőrendszeréből kerülnek a levegőbe. A fertőzött emberek vírussal szennyezett aeroszoljainak aránya és a befolyásoló tényezők jelenleg kutatások tárgyát képezik.

Meddig maradnak a vírusok az aeroszolokban?

Erről nincs meggyőző kutatási vélemény. A vizsgálatok szerint, eddig legfeljebb 3 órás túlélési időt mutatnak.

Miért különösen veszélyesek az aeroszolok?

A legkisebb részecskék, például a finom por, de az aeroszolok is, méretükből adódóan közvetlenül a tüdőbe jutnak, amikor belélegezzük, anélkül, hogy a felső légutak megállítanák őket. Ha ezek az aeroszolok vírusokkal szennyezettek, akkor szinte közvetlen hozzáférésük van a nyálkahártyához és az erekhez, ahol szaporodhatnak és kiválthatják a Covid-19 fertőzését.

Elegendő-e egyetlen vírussal szennyezett aeroszol egy fertőzéshez?

A Covid-19 fertőzéshez szükséges vírusok pontos mennyisége a tudomány által még nem ismert. Feltételezzük, hogy egy fertőzéshez minimális mennyiségű SARSCoV-2 szükséges, amely például az expozíció mélységétől, az érintett személy immunrendszerétől és sok más tényezőtől függ. Egyetlen vírus nem tekinthető elegendőnek a fertőzéshez.

 

Lehetséges intézkedések

 

Csökkentheti a vírusokkal terhelt aeroszolokat a helyiségben?

Igen! Az elsődleges intézkedés a friss levegő használata, amelyet műszaki szempontból külső levegőnek nevezünk. A külső levegő hígítja a beltéri levegőt, és ezáltal csökkenti a fertőzés kockázatát, és minél több külső levegő kerül be, annál jobb az eredmény.

 

A fenti két képhez egy rövid magyarázat. Az első képen aktív szellőztetés látható, a második képen nincs szellőztetés. Mindkét képen a beszélő (vírus által fertőződött) ember aeroszolokat bocsát ki a helyiségbe. Ezek az aeroszolok eltérő méretűek is lehetnek, amint az ábrán látszik. Az első képen az aktív szellőztetésnek köszönhetően az egészséges ember (zöld karikával jelzett) területén kisebb az expozíció, mint a második képen. Ez azt jelenti, hogy a szellőztetésnek köszönhetően jóval tisztább levegő van a helyiségben. A második képen ezek az aeroszolok az egész helységben nagyobb mennyiségben fordulnak elő szellőztetés hiányában.

Fontos megjegyezni, hogy a szellőztetés biztosítja a jó levegőminőséget a helyiségben, e mellett csökkenti a káros anyagok koncentrációját, mint például a CO2. Ezen kívül kellemesebbé teszi a munkakörnyezetet a kellemetlen szagok elszívásával.

Mekkora legyen a külső levegő mennyisége?

Ezek a folyamatok jelenleg számos tudományos kutatás tárgyát képezik. A szükséges levegő mennyiségét a szakcégek becsülik, figyelembe véve a helyi helyzetet, például a szoba nagyságát vagy a tartózkodás tipikus hosszát, a technikai lehetőségeket, valamint a tudomány és a technika jelenlegi állását.

Meg tudja mérni vagy akár szabályozni is lehet a beltéri levegő minőségét?

Irodákban, szállodákban vagy hasonló létesítményekben a helyiség levegőjének CO2 koncentrációja bizonyítottan jelzi a jó vagy használt szobai levegőt, és számos szellőztető rendszerben használják a minimális külső levegő mennyiségének automatikus szabályozására is.

A Colt CoolStream STAR rendszere opcionálisan felszerelhető levegőminőség-szabályozóval.

A SARS-CoV-2 megelőzésének legfontosabb, elsődleges intézkedése a jó levegőminőség, és ez a lehető legnagyobb arányú külső levegő befúvást igényli, ami önmagában nagymértékben csökkenti a fertőzés kockázatát. Magának a külső levegőnek nincs szüksége levegőszűrésre a vírusok csökkentése érdekében, mivel ez már vírusmentesnek tekinthető.

Csökkentheti vagy akár megakadályozhatja az aeroszolok terjedését a légáramlás típusa?

Csökkenteni biztosan tudja

A vegyes szellőzés összekeveri a helyiség levegőjét, és így biztosítja az egyenletes eloszlást a helyiségben. Ez kissé gyorsabb eloszlást eredményez, de ugyanakkor hígulást is eredményez, lásd a fenti képeket. A rétegzett szellőzés viszont biztosítja a részecskék és az aeroszolok közvetlen eltávolítását a levegő áramlásán keresztül alulról felfelé, és közvetlenül csökkenti a környezet szennyezését.

Az aeroszolok szétterülését csak steril körülmények között lehetne megakadályozni, de ezek a körülmények a legtöbbször nem adottak. Szinte laboratóriumi környezetet kellene biztosítani, ami rendkívül időigényes és legtöbbször kivitelezhetetlen is.

Hogyan segíthet a Colt CoolStream a COVID-19 fertőzések megelőzésében?

A CoolStream STAR rendszerekkel minden évszakban akár 100% -ban külső levegőt használhatunk. A külső levegőt vírusmentesnek kell tekinteni, ha az eszköz megfelelő elrendezésű, és megfelelő távolságra van az elszívott levegő kimeneteitől a vonatkozó műszaki irányelvekkel összhangban.

A vírusok nem terjedhetnek – éppen ellenkezőleg: a külső levegő elősegíti a szennyezett aeroszolok hígítását a helyiség levegőjében, és szabályozott elszívott levegővel történő eltávolítását is.

Meg kell említeni, hogy a levegőben nem csak COVID19 szerű vírusok találhatóak meg. Rengeteg más vírus, káros anyag található a levegőben, amely további kellemetlenségeket okozhat.

FONTOS KIEMELNI, hogy a szellőztetés nem orvosság a vírus ellen, csak egy lehetőség, amely csökkentheti a megfertőződés esélyét.