Földfelszín alatti zárt terek füstelvezetése

 

A Colt közel 90 év nemzetközi tapasztalatával a háta mögött elkötelezetten kutatja, alkalmazza, tökéletesíti a legújabb technológiákat. A földfelszín alatti hő- és füstelvezetés terén (jellemzően mélygarázsok, akár többszintes mélygarázsok esetén is) a JET típusú terelő ventilátorok alkalmazása néhány éve hazánkban is teret hódított. Korábban bonyolult kiépítettségű, nagy légellenállású légcsatornarendszer hálózta be az ellenőrzött területet, amelynek az elszívó oldalára, éppen emiatt, nagy teljesítményű, nagy DP-vel rendelkező füstelszívó ventilátorokat építettek be. Ezt váltja fel fokozatosan napjainkban a terelő ventilátoros megoldás, ahol a zárt térben keletkezett füstöt, forró levegőt az elszívó ventilátorok irányába a mennyezet alá függesztett ventilátorok terelik.

Korábban, jellemzően JET (körkeresztmetszetű) ventilátorokat alkalmaztak a földfelszín alatt, amelyek beépítése több esetben jelentett problémát a telepítés során. Például, ha gerendák szabdalják a teret, vagy ha a mélygarázs alapterülete tagolt, bonyolult, akkor nehézségekbe ütközik a hatékony tervezés és telepítés.

Nem beszélve arról a problémáról, hogy a terelő ventilátorok hármas szerepet töltenek be:

 

  • A normál szellőzés biztosítása, amikor a CO-szint elér egy meghatározott küszöbértéket, és légcserével kell megakadályozni a további koncentrációt.
  • Vészszellőzést nyújtanak, ha a CO-szint egy még magasabb szintet ér el, amely már közelít az emberi életre veszélyes szintre.
  • Hő- és füstelvezetést tesznek lehetővé olyankor, amikor tűz keletkezik a mélygarázsban, és a forró égésterméket kell elvezetni.

A Colt műszaki megoldásával egy teljesen újszerű, sokkal hatékonyabb terelőventilátor került a hazai piacra.

 

A Cyclone indukciós ventilátor kialakításának köszönhetően alulról szívja a levegőt, és előre fújja azt a döntött „csőrén” keresztül, így sokkal hatékonyabban alkalmazható, hiszen nagyobb teret tud egy ventilátor ellenőrzés alatt tartani és kevesebb darabszámmal lehet akár egy bonyolult alapterületű zárt teret füstmentesíteni.

Akár egy sarokba is elhelyezhető, sőt a döntött csőrnek köszönhetően a belógó gerendázat sem jelent gondot, hogy szakszerűen üzemeljen. Nem utolsó sorban pedig a szükséges beépítési magasság is alacsonyabb, mint a körkeresztmetszetű (JET) társáé.

A cégcsoportunk központjában, igény esetén, saját számítógépes szimulációs programokkal (CFD) tudjuk igazolni, hogy az általunk megtervezett rendszer működőképes. Keressen minket bizalommal!

 

A cikk a Magyar Tűzbiztonsági folyóirat 2012/3. számában jelent meg.