CoolStream adiabatikus hűtés és szellőztetés

Nagy légterek hűtésére lett kifejlesztve

A Colt CoolStream egy természetes léghűtő berendezés, amely a levegő közvetlen lehűtését a víz elpárologtatásával valósítja meg.

Napjainkban kiemelten fontos szerepet kapnak az energiatakarékos megoldások, legyen szó egy otthoni eszközről vagy egy ipari berendezésről. Folyamatosan fejlesztenek egyre hatékonyabb rendszereket, csökkentve az energiafelhasználást.

Néha a természet, és egyszerű fizikai törvények nyújták a legjobb megoldást egy problémára. Az emberi test is izzadság elpárologtatásával hűti magát, és tulajdonképpen ez az egyszerű elv az alapja az adiabatikus hűtőberendezéseknek is.

Magyarországi referenciák

  

Adiabatikus hűtési elv

Mi is az adiabatikus vagy evaporatív hűtés lényege? A víz párolgása során hőt von el környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken. Ez az egyszerű elv kihasználható közvetlenül levegő hűtésére is a megfelelő eszközök segítségével, így csökkentve egy adott tér hőmérsékletét.

A legtöbb ilyen elven működő berendezés egy nedvesítő tömböt, úgynevezett deszorpciós médiumot használ. Ezek a tömbök speciális papírból vagy műgyantából készülnek, és rácsszerkezetüknek köszönhetően vízzel átitatva nagyon nagy felületen képesek párologtatni.

A lenti ábrán látható hogyan függ össze a levegő páratartalma és hőmérséklete, és hogyan változik meg az adiabatikus hűtés hatására.

Adibatikus hűtési rendszer előnyei

Az ilyen rendszerek egyik előnyös tulajdonsága hogy a hőmérséklet emelkedésével nőhet a teljesítmény. A nyári meleg, száraz levegő több vízgőzt képes befogadni, így nagyobb hőmérsékletkülönbség érhető el a külső és a befújt levegő között. A befújt levegő magas páratartalma nem okoz gondot, mert keveredik a benti szárazabb levegővel.

Egy jó adiabatikus elven működő rendszer a következő előnyös tulajdonságokkal bír:

  • nem használ veszélyes és környezetre káros hűtőközeget
  • EER érték, azaz a felvett energia és a leadott hűtőteljesítmény hányadosa: 15-40
  • nincs szükség a hűtött tér izolálására, „nyitott ablak” előnyösen befolyásolja a hatásfokot
  • nem szárítja a levegőt, mint a hagyományos folyadékhűtős légkezelők
  • a magasabb páratartalmú levegő több hőt képes elnyelni, így egy adott hőterhelés kevésbé emeli a levegő hőmérsékletét
  • nagyobb légmennyiség bevitel, frissebb levegő, akár tízszeres légcsere is elérhető.

Termékjellemzők

Termék ismertető

Felhasználási területek

Projektek