Alternatív légkondicionálás – adiabatikus hűtés

Bizonyos gyártási tevékenységek magas üzemi hőmérsékletet hoznak létre, azaz kifejezetten melegben folyik a munkavégzés. Az emberek és a gépek számára is megfelelő körülmények szinten tartása kihívást jelent és esetenként komoly költséggel jár. Az alkalmazottak megfelelő munkakörülményei és a gépek hőterhelésének csökkentése érdekében az adiabatikus hűtés lehet a megoldás. Ezzel a technológiával a magas hőterhelésű helyek hatékonyan és költségkímélő módon kezelhetők.

Nemcsak a gépek számára, de a munkavégzést is befolyásolják a meleg vagy a túlzott páratartalom miatti rossz körülmények. Ha a termelés még kellemetlen szagok vagy akár egészségre káros gőzök képződésével is jár, az tovább rontja a légkört és ezzel akár a munkavégzés hatékonyságát is. Mindezek nem feltétlenül az egészségre hatnak közvetlenül, de a munkahelyi körülményekre igen. Az alábbiakban egy hatékony, energiatakarékos és környezetkímélő megoldást, az adiabatikus hűtést mutatjuk be.
Az adiabatikus hűtést felfoghatjuk úgy is, mint természetes légkondicionálást, amely az ipari és félipari épületekben, főleg a méretek miatt költségtudatos választás. Üzemeltetési költségek tekintetében egy adiabatikus rendszer, akár 85%-kal olcsóbb lehet, mint a jelenlegi folyadékhűtéses rendszerek. Kombinálva a CoolStream berendezéssel a rendszer egész évben használható a friss levegő áramoltatásához, a hűtést csak szükség esetén kell bekapcsolni.
Az adiabatikus hűtési rendszer működése azon a fizikai jelenségen alapszik, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ha tehát ezt a felfelé szálló légtömeget ki tudjuk engedni a tetőn, és lent friss levegővel pótoljuk, akkor könnyedén csökkenthető a belső hőmérséklet. A CoolStream természetes léghűtő berendezés, amely a levegő közvetlen lehűtését a víz elpárologtatásával valósítja meg, ami adiabatikus vagy evaporatív hűtési elvként ismert. Az adiabatikus léghűtés csak a szellőztetéssel közösen működik, a berendezés befektetési és üzemi költségei jelentősen kedvezőbbek, mint a hagyományos kompresszoros rendszereké.
A CoolStream rendszerek egyik előnye, hogy a hőmérséklet emelkedésével nőhet a teljesítmény. A nyári meleg, száraz levegő több vízgőzt képes befogadni, így nagyobb hőmérsékletkülönbség érhető el a külső és a befújt levegő között. A befújt levegő magas páratartalma nem okoz gondot, mert keveredik a benti szárazabb levegővel. A rendszer további pozitívuma, hogy nem használ veszélyes és környezetre káros hűtőközeget. Az alapkoncepció szerint az adiabatikus hűtőberendezés négy évszakos megoldást nyújt a felhasználói számára.

Colt megoldások helyre és igényre szabva
Ahogy az élet számos területén, a standard és jól bevált megoldások csak az adott helyre szabva és az megrendelő igényeihez igazítva hozzák az elvárt eredményt. A Colt szakemberei felmérve az igényeket és a körülményeket, alakítják ki az optimális koncepciót. Ehhez elengedhetetlen ismerni a hely méreteit, feltételeit, és meghallgatni az ügyfelek különleges igényeit.
Biztos lehet, hogy a Colt a következő két kérdéssel kezdi az igényfelmérést:
Milyen hőmérséklet lenne az optimális?
Mi lenne az ideális páratartalom?
Így készül a Colt megoldás a jobb közérzetért!