A Colt vezérlési megoldásai

Redszereink vezérlési lehetőségei széles skálán mozognak. Érdemes szétválasztani a hő- és füstelvezető rendszereket és a gépészeti és klímatechnika berendezéseket.

Egészen a legegyszerűbb kézi megoldástól a távfelügyelettel vezérelt rendszerig lehetőség van többféle vezérlés alkalmazására.

Hő- és füstelvezetésnél két fő vezérlési rendszert különböztetünk meg:

  • Pneumatikus vezérlés
  • Tisztán elektromos vezérlés

Referenciák

Hő- és füstelvezetés kombinálása szellőztetéssel

Tisztán elektromos vezérlésnél a hő- és füstelvezető termékek nyitószerkezete is elektromos motor. Ennek a hátránya, hogy nagyméretű nyílószárnyaknál a nyitómotorok áramfelvétele igen magas. Ez vastagabb tűzálló kábelt és nagyteljesítményű szünetmentes tápegységet igényel.

Vegyes rendszereknél általában füstelvezetésre penumatikus munkahengert használnak, míg napi szellőztetésre egy kisebb elektromos motort. Ebben az esetben füstelvezetésnél valamilyen sűrített gáz (levegő, CO2) nyitja a berendezést. Ez a gáz lehet puffertartályban tárolt sűrített levegő vagy CO2 amit nagynomású palackból engedünk ki.

Tisztán pneumatikus rendszernél a legegyszerűbb eset, amikor csak füstelvezetésre kell kinyitni egy adott terméket. Ilyenkor egy vészkazetta segítségével történik a nyitás. Ebben egy COpalack van. Ezt vagy kézi nyomógomb hatására vagy külső elektromos jelre egy tüske segítségével kilyukaszt a vészkazetta, így a csőhálózaton keresztül a gáz kinyitja a mukahengereket.

A Colt törekszik arra hogy a hő- és füstelvezetést napi szellőztetésre is használjuk. Legjobb esetben kétszárnyú vagy zsalus terméket pneumatikusan tudunk nyitni mind szellőztetésre, mind füstelvezetésre ugyanazzal a munkahengerrel. Egy pneumatikus vezérlőközpont kezeli  a szellőztetést, melyről könnyen tudjuk vezérelni a zárást és nyitást. Az eső- és szélérzékelő rossz időjárás esetén jelet ad a központnak, ami automatikusan zárja a termékeket. A vezérlés úgy van kialkítva hogy a füstelvezetés felülírja a szellőztetést. Ilyen esetben független forrásból biztosítja a sűrített levegőt vagy CO2-t a záráshoz.