Több mint kétmillió forinttal támogatta a Várépítőt a Colt

A COLT Hungária Kft. 2016 óta együttműködője a Várépítő pályázatnak, amely hagyomány 2021-ben is folytatódott. Idén 2.3 millió forint értékű felajánlásával a gyermekintézmények építési és felújítási munkáihoz anyagot, szolgáltatást és készpénzt gyűjtő pályázat egyik legjelentősebb támogatója. A készpénzbeli adományon túl, második alkalommal jelentkezett olyan intézmény, amely a cég korszerű szellőző vagy bevilágító rendszerei iránt érdeklődve lett a Várépítő egyik nyertese.

Idén több mint 13,6 millió Ft+ÁFA értékű építőanyag és készpénz gyűlt össze az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásán, a Várépítő pályázaton. A 21 építőanyag gyártó cég – közte a COLT –, valamint szövetség, és az építőiparban érdekelt médiacsatorna felajánlásán túl rekord mennyiségű 1,9 millió forint készpénzt, és számokban nehezen kifejezhető – önkéntes munkában felajánlott – szolgáltatást nyerhettek el a pályázók.
A COLT Hungária Kft. 1 700 000 Ft+ÁFA értékű tetőbevilágító rendszert ajánlott fel gyermekintézményi pályázónak, emellett összesen 600.000 Ft – nem pályázható, de elnyerhető – készpénzzel is támogatta a gyermekintézmények beruházásainak megvalósulását.

2021-ben öt gyermekintézmény részesült a cég felajánlásaiból: Egri Tankerületi Központ – Mezőszemerei tagiskolája, a Teskándi Csukás István Óvoda, Bölcsőde és Tanuszoda, a Péceli Napsugár Bölcsőde, ahol a bölcsödében található mosókonyhai és lépcsőházi beázások javításához kértek segítséget, és a Bóbita Varázspalota Magánóvoda, akiket 150.000Ft-tal támogatta a Colt. A Pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, az elavult tetőbevilágítók cseréjéhez nyertek Colt tetőbevilágítókat közel 1,700 000 Ft értékben.


A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 10 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 140 millió forint értékű építőanyagból 178 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

A Várépítő pályázat bíráló bizottságának tagjai, akik közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:
• Vadász György, Széchenyi-, Kossuth-, Ybl Miklós- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
• Beleznay Éva, okleves várostervező és építészmérnök, magán praxisa mellett jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója, környezettudatos építéssel foglalkozik;
• Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;
• Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
• Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

A megítélt támogatást a nyertesek június közepétől vehetik át, így akár az őszi iskolakezdésre a felújítások el is készülhetnek.
www.varepitopalyazat.hu