Vezérlés: kéz a kézben biztonság és költséghatékonyság

 

A megelőző tűzvédelmi berendezéseket – ennek részeként a hő- és füstelvezető rendszereket – a beruházók többsége szükséges rossznak tartja, ami a büdzsét „indokolatlanul” megdobja. De vajon kizárja-e a költséghatékonyság az épület biztonságos üzemeltetését? A Colt rendszereivel aligha.

Abban mindenki egyetért, hogy a tervezés és a kivitelezés során az épület biztonságos üzemeltetése elsődleges szempont, a megrendelői elvárás azonban gyakran inkább a költséghatékony üzemeltetésre koncentrál. A Colt e kettős elvárásrendszer miatt nagy hangsúlyt fektet az általa forgalmazott, különböző célokat szolgáló (hő-, és füstelvezetés, szellőztetés, hűtés-fűtés, árnyékolástechnika) rendszereinek a tervezői és megbízó igényeit egyaránt szolgáló vezérlési megoldások kidolgozására.

 

A vezérlés elsődleges célja a lehető legalacsonyabb költségszinten történő üzemeltetés biztosítása, valamint az életvédelmi eszközök esetén prioritás a vonatkozó szabványok, előírások maradéktalan betartása. A mai piaci környezetben egy rendszer kiválasztásánál leggyakrabban az építés során felmerülő bekerülési költségek döntenek – ennek hátulütője, hogy a befektető csak később szembesül azzal, hogy az üzemeltetési-karbantartási költségek magasabbak, mint amire számított.

Példaként vegyünk egy pneumatikus hő-, és füstelvezető, és egyben napi szellőztető rendszert – a füstelvezetés és a szükséges napi szellőztetés funkcióját ugyanis egyazon rendszer el tudja látni.

Jellemzően olyan helyeken, ahol nagy belső hőterheléssel járó technológia van, az egyszárnyú, tradicionális füstelvezető kupolák szellőztető funkciója messze nem elég. Ezeken a helyeken hatékonyan csak zsalus szellőzőket, vagy két szárnyú kupolákat érdemes alkalmazni. A Colt kínálatában ilyen megoldás például az Apollo kétszárnyú berendezés és az ECO zsalus szellőző berendezés.

A Colt pneumatikus szellőztető vezérlőszekrény úgy van kialakítva, hogy elsődleges funkciója – a szellőztetés mellett, ellátja a hő-, és füstelvezetési funkciót is. Természetesen a nyitó forrásnak – legyen az CO2 palackkal ellátott vésznyitó kazetta vagy sűrített levegős légtartály – minden esetben kívülről kell érkeznie.

 

 

A légtartályos nyitás esetén a légtartályok úgy vannak méretezve, hogy a telepített rendszer sűrített levegős igénye (füstelvezetőkben lévő munkahengerek, valamint a kiépített csőhálózat) hatszorosan van fedezve (háromszori nyitást – háromszori zárást feltételezve.) Ebben az esetben nem kell cserélendő alkatrészekről beszélnünk, hiszen a légtartályok a központi sűrített levegős hálózatról kapják a levegőt, ugyanakkor el vannak látva visszacsapó szeleppel – így az egész gyári sűrített levegős hálózat leállása esetén is tartják a szükséges nyomást, és légmennyiséget.

 

Összességében elmondható, hogy egy sok füstszakaszos rendszer esetén jelentős költségmegtakarítás érhető el, nem beszélve arról, hogy a rendszer minden időpillanatban üzemkész hő-, és füstelvezetésre. Akár nyitva van egy esetleges vétlen, vagy valós kioldást követően, akár zárt állapotban, amikor a kioldásra szolgáló légtartályok automatikusan feltöltődnek a gyári sűrített levegős hálózatról. Ezen a konkrét példán túl, minden területen hasonlóan tudatosan felépített, megtervezett vezérlésekkel dolgozik a cégcsoport, hosszú távú megoldásokat kínálva a biztonság, a minőség és az alacsony üzemeltetési költségek jelentette elvárásokra.