2022-ben ismét teszünk róla, hogy a Magyarországon működő gyermekintézmények is megtapasztalhassák, milyen pozitív hatásai vannak a fentről jövő fénynek egy-egy sűrű napon. Cégünk idén is aktív felajánlója a Várépítő Pályázatnak, ami már hosszú évek óta lehetőséget biztosít arra, hogy ilyen módon is visszaadjunk környezetünknek.

Tetőbevilágító vagy készpénznyeremény – ezekkel biztosan segítünk az idei „Várépítőknek” is!

Alábbi összefoglalónkat ajánljuk azon intézményeknek, ahol az elavult tetőbevilágítók cseréje már nem várhat sokáig.

 

A természetes fény még mindig nyerő…

… ugyanis a természetes fény fiziológiai és pszichológiai jelentősége vitathatatlan.

 

Ezt szolgálja kétségtelenül minden olyan munkahely, közösségi tér, ahol az ablakon át ki lehet látni, függetlenül a rendelkezésre álló természetes fény mennyiségétől. Azt, hogy elegendő mennyiségű természetes fény jusson egy helyiségbe, oldalablakokkal csak kis mélységű épületekben lehet megvalósítani; nagy területű épületek esetében ezzel szemben a tetőben, födémben felülvilágító elemek elhelyezése kínálkozik.

 

Több fényt felülről

Mivel a felülvilágító kupolák és a bevilágító sávok a lényegesen erősebb, merőlegesen beeső fényt hasznosítják, a tetőn elhelyezett ablakok esetén a megvilágítás erőssége több mint ötször nagyobb, mint az azonos nagyságú felületen keresztül oldalról beeső fény esetében. A tetőn elhelyezett nyílások ráadásul jól megtervezett elosztás esetén egyenletes fényerősséget és kiegyensúlyozott fénysűrűség-megoszlást garantálnak a helyiségben, kellemes világosság támad zavaró kontrasztok nélkül. Ahhoz, hogy tiszta ég mellett is elkerülhetők legyenek a negatív vakító jelenségek és a világos-sötét közötti éles határok, érdemes opál bevilágító felületeket alkalmazni (ezek szórják, egyenletessé teszik a fény bejutását.

A mesterséges fénnyel ellentétben a természetes fény ingyen áll rendelkezésre, ha nem is állandóan és változatlan minőségben. A természetes fénnyel történő ellátás nem helyettesítheti teljesen a mesterséges világítóberendezéseket (lámpákat), azonban ki lehet indulni abból, hogy a zárt terek az idő nagy részében mesterséges világítás nélkül is jól működnek. Ezáltal jelentős energia-megtakarítás adódik. A környezet- és klímavédelemre tekintettel ez a szempont egyre nagyobb jelentőséget kap.

 

Egyenletesség

A megvilágítás fontos minőségi kritériuma az egyenletesség, ami a helyiségen belüli kiegyenlített fénysűrűség-eloszlás révén jön létre.

 

Az egyenletesség lényegesen függ a helyiség méreteitől, a megvilágító felületek nagyságától, és számától, azok távolságától, a térhatároló felületek visszaverődési tényezőjétől és az üvegezés módjától.

 

1. ábra: Az egyenletességet a minimális és közepes fényerősség arányaként, ill. a minimális fényerősség maximális fényerősséghez viszonyított arányaként határozzuk meg.

2. ábra: A természetes fényt beeresztő nyílások alakja és elrendezése meghatározza a természetes fény hányadosok minimum és maximum értékét és ezzel a megvilágítás egyenletességét.

3. ábra: A tartógerendák és a támaszkoszorúk levágják a beeső fény szögét és csökkentik a beeső fény mennyiségét.

 

A fentieket messzemenően figyelembe véve került a Colt termékpalettája kialakításra.

Akár fix, akár nyitható tetőbevilágítókról beszélünk, azok mindenben megfelelnek a ma érvényes jogszabályi előírásoknak mind hőszigetelés, mind fénybeeresztés szempontjából. A megbízó szabadon, igényei szerint választhat pontszerű, vagy sávosan kialakított megoldásainkból.