Várépítő pályázat: ismét van a kivitelezésre fordítható készpénz

 • Építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek közel két évtizede
 • 2017: 16 nyertes intézmény, nettó 16 millió Ft felajánlás
 • Meglepetés nyeremények több millió forint értékben
 • Az ország minden részéről érkeztek a nyertesek Budaörsre

A 37 induló közel 42 millió Ft+ÁFA értékű építőanyagot igényelt idén a gyermekintézmények és műemlékek beruházásait közel két évtizede építőanyaggal támogató Várépítő pályázaton. A Colt Hungária Kft-nek köszönhetően több mint duplájára nőtt a kivitelezésre fordítható készpénz: hét önkormányzat egy-egy intézményének ítélhetett oda a zsűri 100-100 000 Ft a cég által felajánlott készpénzt. 

A gyakran finanszírozási gondokkal küzdő intézmények és önkormányzatok képviselői idén is az ország minden részéből érkeztek Budaörsre, ahol a város polgármestere, Wittinghoff Tamás köszöntötte őket. „25 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy még ma is milyen nagy szükség lesz a Várépítő pályázathoz hasonló civil kezdeményezésekre. Három évvel ezelőtt szívesen mondtunk igent arra, hogy itt kerülhessen sor a pályázat díjátadójára. Mára közelről is láthattuk, milyen sok szerény anyagi helyzetben működő önkormányzat kaphatott támogatást, tehát nagy szükség van a civil szférára ma is.” – mondta el köszöntőjében Wittinghoff Tamás, a Várépítő pályázat fővédnöke, a díjátadó házigazdája.

A tetőfelújításhoz, homlokzati hőszigeteléshez és homlokzatképzéshez, gépészeti felújításhoz és beltéri felújításokhoz igényelhető építőanyagokat és szolgáltatást 16 építőanyag gyártó cég adta össze, hivatalosan nettó 16 millió Ft értékben, ám a meglepetés nyereményeknek köszönhetően további több millió forint értékű felajánlás is gazdára talált.

A Colt tetőbevilágítót és készpénzt ajánlott fel

A 16 nyertes intézményből 8 tetőfelújításba kezdhet, mivel a felajánlott nettó 16 millió forintnyi építőanyag több mint fele, 8,5 millió Ft a tetőre kerülő anyag. Idén a különböző alapanyagú tetőfedő anyagok és ereszcsatorna mellé került a választékba a tetőablak és a tetőbevilágító. Emellett a zsűri döntése alapján a Colt által felajánlott készpénz hét nyertes önkormányzat egy-egy beruházásának mielőbbi megvalósulását segíti egyenként 100 000 Ft-tal.

A Colt Hungária Kft. által a 2017. évben támogatott intézmények és beruházási terveik a következők:

 • A Kurdi Napsugár Óvoda és konyha épületük tetőfelújítása, amelyhez Bramac beton tetőfedő anyagot is nyert.

 • Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola Petőfi Sándor utcai épületének tetőfelújítása, amely Terrán beton tetőfedő anyagot és PREFA ereszcsatornát is kap.

 • Nagylózs Község Önkormányzata az általános iskolás gyermekek étkeztetésének helyet adó épülete tetőfelújítása, ahová a zsűri CREATON tetőcserepet és PREFA ereszcsatornát ítélt meg.

 • Tényő Község Önkormányzata új bölcsődéje, amely RAVATHERM lábazati hőszigetelést, Schiedel kéményrendszert is kapott, az Európa Design Kft. irodabútorait is megnyerte.

 • Tác Község Önkormányzata az Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetőfelújítása, amely CREATON tetőcserepet nyert. Az elnyert tetőcserepet pedig az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) tetőfedő és bádogos mesterei társadalmi munkában építik be.

 • Szakmár Község Önkormányzatának közösségi háza, amelynek felújításához Terrán beton tetőfedő anyagot kaptak, valamint a proidea.hu, ebuild.hu és a Magyar Építéstechnika szaklap felajánlását, a „Jövőkuckó támogatást, amely további 500 000 Ft készpénz. A közösségi ház berendezéséhez az Europa Design Kft. irodabútorral járul hozzá.

 • A debreceni Talentum Baptista Általános Iskola fűtési rendszerének Weishaupt támogatással történő felújítása.

A Várépítő pályázat számokban 2010-2016 között

A majdnem két évtizede, korábban más néven működő Várépítő pályázat létjogosultságát bizonyítja, hogy annak 2010. évi újjáélesztése óta jelentkező közel 600 pályázó összesen több mint 450 millió forint értékű építőanyagot igényelt. Az összesen 70 millió Ft + Áfa értékű felajánlást a zsűri közel 100 gyermekintézmény és műemlék között osztotta el.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottsága több mint egy évtizede, a cégektől független, neves közéleti személyiségekből áll:

 • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
 • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas színművész;
 • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
 • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője

és a zsűri új, idén csatlakozott tagja Beleznay Éva, okleveles építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze.

varepitopalyazat.hu