Mindig minden az emberen múlik

Colt a gyermekek jólétének szolgálatában

A Colt Hungária Kft. működésében hosszú évek óta fontos szerep jut a gyermekekhez kötődő jótékonysági projekteknek. A cég és vezetője számára a felelős gondolkodás egyik pillére, hogy a jövő nemzedékébe „fektet”.

Legyen szó gyerekek gyógyulásáról, vagy oktatásukról, fontos, hogy mindkettő ideális körülmények között történjen. A Colt, és testvércége az Autent 2009 óta segítője a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak, a felajánlott összegből számos diagnosztikai-gyógyászati eszköz beszerzését támogatták már. 2022-ben egy 3,6 millió forintba kerülő, a helicobacter pylori baktérium fájdalommentes kimutatását biztosító eszköz megvásárlását tették lehetővé. De ez korántsem minden, hiszen a Colt 2016 óta ajánl fel tetőbevilágítókat és füstelvezetőket a Várépítő Pályázaton gyermekintézményi pályázóknak és évek óta további készpénz felajánlással segíti a felújítási munkák megvalósulását, hogy a kivitelezés se okozzon anyagi problémát. 2022-ben a pályázaton a gyermekintézmények és műemlék épületek 2 millió forint értékű tetőbevilágító és füstelvezető rendszereket nyerhetnek el, illetve további 600 000 Ft pénzbeli támogatást ítélhet oda a zsűri a Colt jóvoltából.

Csordás Zoltánnal, a Colt Hungária Kft. ügyvezetőjével Tóth Balázs beszélgetett.

-Hány éves a kisfiad?

-Zolika 10 éves, iskolába jár.

-Akkor érdekelt vagy a gyermekintézményekben.

-Mint édesapa, természetesen érdekelt vagyok, de hozzá kell tennem, hogy nekem a gyerekek sorsa a gyenge pontom. Nagyon megérint, ha gyermekek szenvedéséről hallok, olvasok. Egyáltalán nem véletlen, hogy a cégcsoportunk a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány támogatója már 13 éve. Ennek az érzékenységnek egyik oka bizonyára az, hogy egy Isten háta mögötti kis faluból származom.

 

-Miben segítettétek az Alapítványt az elmúlt évek alatt?

– Az együttműködés során sokat megtudtam a gyermekgyógyászat hazai helyzetéről. Minden alkalommal létfontosságú eszközök beszerzését szeretnénk biztosítani. Idén egy gyomor- és bélrendszeri fertőzést kimutató modern készülék beszerzése valósulhatott meg az általunk felajánlott 3,6 millió forintból. Sajnos nagyon sok kisgyermek küzd gyomorproblémákkal és bízunk benne, hogy ezzel a készülékkel a helicobacter pylori fertőzést minél hamarabb ki tudják szűrni és így azonnal megindulhat a kezelés.

A 2019-ben megvásárolt úgynevezett fiberoszkóp pedig egy olyan flexibilis, száloptikás eszköz, ami – az eszközt az orron vagy a szájon keresztül bevezetve – pontos képet ad a garatról, gégéről, hörgőkről, az azokban jelen lévő esetleges elváltozásokról. De korábban úgynevezett capnostat készülékeket is vásároltunk. Ez a 2 berendezés az Intenzív osztályon kezelt betegek légzéselemzését segíti. Megrendítő volt látni, hogy hogyan követte ez a gép egy 8 év körüli gyermek életfunkcióit.

Bízunk benne, hogy az évek alatt a felajánlott körülbelül 15 – 20 millió forint nagyban hozzájárult a kórházi ellátás körülményeinek javításán. A tervünk az, hogy a jövőben is segítjük az Alapítványt egy-egy eszköz megvásárlásával.

 

-Visszatérve az oktatásra, milyen különbséget látsz a között az iskola között, ahova te jártál és a között, ahova a fiad jár most?

-Amikor én jártam iskolába, akkor ugyanúgy megvolt a vidék és a főváros közötti különbség, de mi nem vettük észre, számunkra nem okozott gondot. Akkoriban a gyerekeket nem érte annyi inger, ám mostanra hihetetlen módon felgyorsult a világ. Nagy különbség az én gyermekkoromhoz képest, hogy most a gyerekeket egy éves koruk óta folyamatos villódzás és lüktetés éri. Gyermekkoromban például nagyon szerettük a tévében Böbe babát és Manócskát, de a Futrinka utca egy kifejezetten lassú mese ahhoz képest, amit a mai gyerekek néznek és ez a felpörgött állapot valahogyan a génjeikbe is belekerült.

 

-Az ember azt gondolná, hogy ez a kiegyenlítődés irányába hat.

-Ez igaz, tizenöt évvel ezelőtt nagyobb volt a különbség, mint most, azonban van egy másik, szintén nagyon komoly probléma. Vidéken kicsi a választás lehetősége. Én úgy látom, hogy sokkal nagyobb hátrányba kerül egy gyerek, aki oda születik, mert a szülő, ha akarna, sem tudna választani iskolák között, és ez nagyon behatárolja a gyerekek későbbi esélyeit.

 

-Beszéljünk a cégetekről. Mivel foglalkozik a Colt Hungária Kft.?

-Az építőiparban tevékenykedünk, annak is egy szakágában, ami nem az alapvető házépítési tevékenység, nem tégla, cement, sóder. Amivel mi foglalkozunk, az egy építkezésen ezeknél jóval később kerül sorra. A mi területünk egy szakipari tevékenység, azon belül is a hő- és füstelvezetés. Amikor valaki bemegy egy áruházba, mondjuk egy bevásárlóközpontba, és felnéz a tetőre, akkor lyukakat lát, pontosabban nyílásokat, amin bejön a fény. Ha jobban megnézi, akkor észreveszi, hogy van bennük valamilyen speciális szerkezet. Mi pont ezekkel foglalkozunk, és ez nagyon fontos terület: az élet és vagyonvédelem.

 

 

-Mit ajánlottatok fel a Várépítő pályázatra?

2022-ben a mi felajánlásunk kétmillió forint értékben felülvilágítók cseréje. Egy ilyen felülvilágító mérettől függően többszázezer forintba kerül, reméljük, hogy jó pár elöregedett példányt ki lehet ebből az összegből cserélni új, biztonságos szerkezetre. Nagy öröm számunkra, hogy tavaly közel kétmillió forint összegű terméket biztosíthattunk a pécsi Sztárai Mihály Óvodának. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy ez az eszköz sokak számára nem létszükséglet, ha közben például beázik a tető. Ezért van egy másik felajánlásunk is, egy másik gondra is ki kellett valamit találni. A pályázat szervezői jó pár évre visszamenő tapasztalataik alapján elmondták, sajnos gyakran előfordult, hogy a nyertes pályázó végezetül mégsem tudta felhasználni a felajánlott terméket, mert nem volt pénze a beépítésre. Megnéztük, hogy 2016-ban tizenegy vagy tizenkettő oktatási intézmény nyert és erre mondtam akkor, hogy felajánlok minden egyes intézménynek ötvenezer forintot, amit bele tud tenni a munkadíjba. Ezt azóta minden évben úgy alakítottuk, hogy felajánlunk hatszázezer forint készpénzt, ami a kivitelezést támogatja. Tavaly például a IV. kerületi Bóbita Varázspalota Óvoda, a teskándi Csukás István Óvoda, az Egri Tankerületi Központ és a péceli Napsugár Bölcsi felújításához járultunk hozzá. Természetesen idén is felajánljuk ezt az összeget. Ez egy nem pályázható, de elnyerhető támogatás. Ennek az összegnek a sorsáról idén is a zsűri fog dönteni.

 

-Hasznos befektetés a Várépítő pályázat?

-A cégnek közvetlenül nem származik haszna a pályázatból. Ha valaki csak erre számít, akkor nem biztos, hogy hasznot húz majd belőle, azonban, ha valaki következetesen végig visz egy olyan hozzáállást, amit én is próbálok képviselni, egy szakmai hozzáállást mindenhez, akkor eredményt fog hozni. Hosszú távon az hasznos a cégnek, ha a szakmai hozzáállása megtántoríthatatlan, és ha már egyszer a nevemet adom egy projekthez, akkor azt következetes szakmaisággal viszem végig. Nekem az a nagy öröm, amikor egy, nem a mi területünkhöz tartozó ügyben is engem hívnak fel és tőlem kérnek szakmai tanácsot. Ha egy konferencián azt kérik a szervezők, hogy szakmai előadást tartsak és ne emlegessem a Coltot, akkor nem emlegetem, mert nekem fontosabb az, hogy szakmailag elfogadtassam magam.

 

 

-Milyennek látod az építőipar jelenlegi helyzetet?

-Az építésben előre kell gondolkodni, egyben kell látni a feladatokat, és azt tapasztalom, hogy a mi területünkön, az építőiparban hiányzik egy szereplő. Nincsen egy olyan ember, aki az egész folyamatot összefogná, ennek pedig az a következménye, hogy nem mindig illeszkednek egymáshoz a beépített elemek. A mi felülvilágítóink csak az építési folyamat vége felé kerülnek sorra és már késő, ha csak akkor kezdenek el gondolkodni rajta, és akkor választanak a különböző ajánlatok közül. Arról pedig sokat lehetne mesélni, hogy ki, kire, mit próbál rásózni. Nekem ma ez a legnagyobb bajom az építőiparban. Az építési termékek eladása is egyfajta társadalmi szerepvállalás, persze csak akkor, ha valaki komolyan veszi és nem csak a pénzt látja benne. Amikor látóterembe kerül egy projekt, akkor én mindig úgy megyek oda, hogy először beszéljünk róla. Nem akarok mindent rájuk tukmálni, hanem megnézem, hogy mi az, amire szükség van. Az összes embernek, aki az építőiparban dolgozik, az építtető érdekeit kellene szolgálnia, ezzel szemben nem ez működik, hanem a rövidtávú, középtávú haszonszerzés.

 

-Miért szereted a Várépítő pályázatot?

Nekem az tetszik a Várépítő pályázatban, hogy nagy szerepe van benne a közösségeknek. Nem várhatjuk a csodát mástól, nem várhatjuk azt, hogy majd valakik jönnek és megcsinálják helyettünk. Az embernek cselekednie kell, fel kell vállalnia a felelősséget és mernie kell élni vele. A Várépítő pályázat is azt bizonyítja, hogy mindig minden az embereken múlik.