Több, mint másfélmilliós támogatás a Várépítőknek a COLT-tól

A COLT Hungária Kft. idén 1,6 millió forint értékű felajánlással állt be a Várépítő Pályázat jelentette, nemes célokat támogató építőipari összefogás mögé. A nagy hagyományú pályázat gyermekintézményeknek és műemlékek kezelőinek nyújt segítő kezet korszerűsítési, kivitelezési terveik megvalósításához.

Idén több mint 13 millió Ft+ÁFA értékű építőanyag és készpénz gyűlt össze az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogásán, a Várépítő pályázaton. A 16 építőanyag gyártó cég – közte a COLT –, valamint szövetség, és az építőiparban érdekelt médiacsatorna felajánlásán túl minden évben nehéz összeszámolni a társadalmi munkában nyújtott segítség, fuvar és kivitelezési munka értékét.

A COLT Hungária Kft. 1 000 000 Ft+ÁFA értékű tetőbevilágító rendszert ajánlott fel 50-50%-ban gyermekintézményi és műemléki pályázóknak, emellett összesen 600.000 Ft – nem pályázható, de elnyerhető – készpénzzel is támogatja a gyermekintézmények beruházásainak megvalósulását.

A tavalyi évben öt gyermekintézmény részesült a cég felajánlásaiból: a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok lakhatását és társadalmi beilleszkedését segítő Debreceni Fény Felé Kincsesláda Ház megépülését 100.000 Ft-tal, a Budapesti Burattino Iskola, Gyermekotthon tetőszigetelésének javítását 200.000 Ft-tal, a Várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola felújítását 100.000 Ft-tal támogatta a Colt. A Nagycsécsi Micimackó Óvoda tetőhéjazat cserére, a Kunfehértói Sporttábor szálláshely pedig lapostető-szigetelésre kapott egyenként 100.000 Ft-ot a cégtől.

Idén május 6-ig tölthetik fel gyermekintézmények és műemlékek kezelői a pályázat online felületére építőanyag igényléseiket, vagyis még egy hónapig lehet élni a lehetőséggel – érdemes belevágni, mert a pályázat menete egyszerű, és online végezhető.

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 9 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 110 millió forint értékű építőanyagból 163 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

 

A Várépítő pályázat bíráló bizottságának tagjai, akik közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:

  • Vadász György, Széchenyi-, Kossuth-, Ybl Miklós- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Beleznay Éva, okleves várostervező és építészmérnök, magán praxisa mellett jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója, környezettudatos építéssel foglalkozik;
  • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

 

A megítélt támogatást a nyertesek június közepétől vehetik át, így akár az őszi iskolakezdésre a felújítások el is készülhetnek.
www.varepitopalyazat.hu