Tetőbevilágítók és készpénz felajánlás a Colt-tól az utolsó Várépítő pályázaton

Az építőipar legrégebbi, 23 éve létező jótékonysági összefogásán 16 támogatottnak jutott a több mint 17 millió forint felajánlásból. A kezdeményezés több éve aktív támogatója, a Colt Hungária Kft. felajánlásából ezúttal négy gyermekintézmény finanszírozhatja felújítási munkáit, a Tatai Kincseskert Óvoda pedig az elhasználódott tetőbevilágítóit cserélheti le 2,26 millió Forint értékben.

Az idén utoljára kiírt Várépítő pályázat gyermekintézmények és műemlékek építési és felújítási munkáihoz gyűjtötte az építőipari cégek, szakszövetségek és médiacsatornák termék- és anyagi támogatásait. A Várépítő pályázat 2022. évi, utolsó eredményhirdetésének immár hagyományosan a Budaörs Önkormányzatának díszterme adott otthont.  Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás elmondta, hogy hiába tartják ezt a várost az ország egyik leggazdagabb településének, hasonló problémákkal kell szembenézniük a döntéshozóknak itt is, mint akiknek a képviselőit ma, mint a pályázat nyerteseit köszöntheti.

A 23 év után megszűnő, az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogás olyan kisebb-nagyobb felújításokat segített építőanyaggal és a kivitelezéshez szükséges pénzzel, amire korábban sem, de főleg az elmúlt évtizedben nem lehetett támogatást kapni. Beleznay Éva, zsűritag,  környezettudatos építéssel foglalkozó okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója szerint ez a pályázat a cégek és a pályázók között létrejövő együttműködésben nyújtott hiánypótló szerepet. Tóth Balázs, okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, – aki 1999 óta a pályázat zsűrijének tagja -, pedig a felajánlók és a beruházásra készülő, forráshiányos intézmények találkozásának fontosságát emelte ki.  Beszédében az építőipari cégek képviselőit kérte fel, hogy segítsék ezt a hagyományt életben tartani és a körülmények ellenére találják meg közösen a pályázat folytatásának módját.

Aminek a felújítására ritkán jut anyagi forrás

A Colt 2016 óta ajánl fel tetőbevilágítókat és füstelvezetőket a Várépítő pályázaton gyermekintézményi pályázóknak, és további készpénz felajánlással segíti a felújítási munkák megvalósulását. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az amúgy is finanszírozási gondokkal küzdő intézmények számára komoly anyagi megterhelést jelent, számos más mellett az elavult, rosszul működő épületszerkezetek, így pl. a bevilágítók cseréje. Nagy öröm azonban, hogy ezek a szerkezetek idén is gazdára leltek, és beépítésük után a Tatai Kincseskert Óvoda nebulóinak jó közérzetét fogják szolgálni.

A Tatai Kincseskert Óvoda Colt tetőbevilágítót nyert 2,26 millió Forint értékben. A zsűri által odaítélt termékekről szóló oklevelet Görözdiné Vojnits Klára, intézményvezető és Magyar Balázs intézményvezető helyettes vették át.

A Tatai Kincseskert Óvoda épülete, amelynek tetőbevilágítói újulnak meg.

A 2,26 millió Forint értékű tetőbevilágító és füstelvezető rendszereken felül idén sem maradt el a 600 000 Ft pénzbeli támogatás, amelyből a Halmaji Kastély Óvoda és Konyha melegburkolásának kivitelezését, a Jövő Bárkája Egyesület, a budapesti Szabad Waldorf Gimnázium tornacsarnokának szaniter cseréjét és a Boldogi Óvodáért Alapítvány, a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsődéje udvarának térkőlerakási munkálatait támogatja a Colt.

A Halmaji Kastély Óvoda és Konyha melegburkolásának kivitelezését készpénzzel segíti a Colt. A támogatásról szóló okleveket Tóth József polgármester vette át.

A Halmaji Kastély Óvoda és Konyha melegburkolatai szorulnak felújításra.

A Jövő Bárkája Egyesület, a budapesti Szabad Waldorf Gimnázium tornacsarnokának szaniter cseréjét készpénzzel a Colt. Az intézményt Vajda Tamás, egyesületi elnök képviselte.

A Szabad Waldorf Gimnázium tornacsarnokának épületében a szanitereket fogják kicserélni.

 

A Boldogi Óvodáért Alapítvány, a Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsődéje udvarának térkőlerakási munkálataihoz készpénzzel járul hozzá a Colt. Bátori Györgyné, intézményvezető vehette át a zsűri által odaítélt támogatást.

A Boldogi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde udvara újul meg.

Akik döntöttek az odaítéléséről

Idén is a szakmai és a közélet jelentős szereplőiből állt össze a pályázat zsűrije. Ők nem mások, mint Beleznay Éva, okleves várostervező és építészmérnök, aki magán praxisa mellett jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója; Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész és Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője. Az évtizedek óta a zsűri elnökeként dolgozó Vadász György, Széchenyi-, Kossuth-, Ybl Miklós- és Steindl-díjas építész, sajnos az online zsűrizésen idén nem vett részt.

A pályázat kezdetektől napjainkig

A pályázat kezdetén 1999 és 2010 között évente nettó 55-65 millió forintnyi építőanyagot osztott szét a zsűri általában 200-300 nyertes pályázó között. A 2010-ben újjáélesztett pályázaton pedig összesen 157 millió forint támogatást kapott a 213 nyertes intézmény. A pályázók száma több mint 770 volt. Az utolsó pályázaton 2022-ben 15,6 millió forint építőanyagra és az 1,65 millió forintnyi készpénzre 26 intézmény pályázott, amelyek közül 16 intézmény támogatását ajánlotta a zsűri a felajánló cégeknek.

További információ: www.varepitopalyazat.hu