Komfortos klíma ipari csarnokokban, természetesen? Lehetséges!

Ha egy családi házat nézünk, akkor a természetes levegő bejuttatására az egészséges légcsere érdekében a legegyszerűbb módszer a szellőztetés: csak ki kell nyitni az ablakot. De mi a helyzet azokkal az ipari csarnokokkal, ahol hőtermeléssel járó tevékenység is folyik? Nos, ilyen helyzetben elkél a COLT cégcsoportra olyannyira jellemző rendszerszemlélet.

Az ipari csarnok üzemeltetésében minden olyan megoldás számít, ami energiát takarít meg, hiszen ezekben az épületekben minden „nagyban” folyik, a világítástól kezdve a hűtési-fűtési technikákon át a tűzvédelemig és füstelvezetésig.  Az energiatakarékos megoldások ráadásul nemcsak az üzemeltető pénztárcáját kímélik, hanem a környezetvédelemhez is hozzájárulnak. Fel van tehát adva a lecke: ne csak hatékony legyen a szellőztető rendszer, hanem gazdaságos is. A kulcsot a két szempont egyidejű érvényesüléséhez maga a természet adja: ahogy a fennálló körülményekhez való sikeres alkalmazkodás a lehetőségek felmérésén és kihasználásán keresztül vezet az anyatermészetben, úgy aknázza ki a COLT is az adott épület adottságait, lehetőségeit komplex szellőztető-, füstelvezető rendszereinek létrehozásakor.

A rendszerek telepítése nem egy kaptafára történik, hiszen tudjuk jól: minden épület más és más. A Colt először részletesen felméri és feltérképezi, az épületben rejlő és kihasználható lehetőségeket: a klímatechnika kiegészülhet árnyékolástechnikával, hő- és füstelvezetésre és napi szellőztetésre pedig olyan kombinált termékeink vannak, melyek természetes bevilágítást is biztosítanak.

E rendszereket összehangolva hatékony, gazdaságos és környezettudatos üzemeltetésű épületek valósulhatnak meg, melyek hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez. Lássunk egy konkrét példát!

Tudjuk, hogy a fizika törvényeinek – a termodinamikának – megfelelően a meleg levegő felfelé száll. Tehát, ha ezt felfelé szálló légtömeget a tetőn ki tudjuk engedni, és lent friss levegővel tudjuk pótolni, akkor akár 3-5 fokkal is csökkenthető a belső hőmérséklet. Mindehhez még egy ipari csarnoknál is elegendő kellően nagy keresztmetszetben kinyitni az erre a célra szolgáló „ablakokat”: ezeket a tetőn a – tűzvédelmi előírásoknak megfelelő – füstelvezetők, az oldalfalban pedig a friss levegő utánpótlására szolgáló berendezések jelentik. Innen már csak egy lépés, hogy a rendszereket összekapcsolva természetes és gazdaságos, ráadásul időjárástól függetlenül működtethető hűtő-szellőztető rendszerünk legyen.

Az orosházi Linamar csarnokhűtését is ilyen elgondolások mentén alakítottuk ki. A rendszer remekül vizsgázott: nyáron a reggeli hűvös levegőt nagy felületen elhelyezett FCO zsalukkal beengedve energiafelhasználás nélkül is lehűthető a csarnok. A tetőzsalukon keresztül eközben a felszálló meleg levegő magától távozik. Napközben pedig energiatakarékos CoolStream adiabatikus hűtők fújják be a  hűvös levegőt a tartózkodási zónákba – növelve ezzel az ott dolgozók komfortérzetét, és ennek folyományaként a termelékenységet.

És ez pont így természetes!