20 nyertes gyermekintézmény és 2 műemlék képviselői vehették át a felújításaikhoz szükséges építőanyagra szóló utalványokat a Várépítő pályázat idei díjátadóján, június 5.-én, Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében.

A Build-Communication Kft. 2010. óta Várépítő Pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede gyűjti a cégek felajánlásait és juttatja el rászoruló gyermekintézmények és műemlékek számára. Az

újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben már több mint 100 millió forint értékű építőanyag került 147 nyertes intézményhez. A felajánlásokat a szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

A Vadász György Kossuth-díjas építészből, Ráday Mihály Kossuth-díjas alkotóból, Nagy-Kállózy Eszter Jászai Mari-díjas színésznőből, Beleznay Éva építészből (Budapest volt főépítészéből) és Tóth Balázs építészmérnökből (az ÉMI szakértőjéből) álló zsűrinek idén is nehéz dolga volt: bár a korábbi 200 feletti pályázóhoz képest idén csak 33 érkezett, szokás szerint a jelentkező gyermekintézmény és műemlék mindegyike megérdemelte volna a felajánlásokat. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a pályázat védnöke szerint az ötlet életképességét bizonyítja, hogy a kezdeményezés már ennyi ideje töretlenül működik, de az is, hogy mindig jóval több a jelentkező, mint amennyi adomány összegyűlik – ami nem jelenti azt, hogy az adományozók száma ne emelkedne.


Csordás Zoltán ügyvezető (jobbról a második) a nyertesekkel: Tiszabezdéd, Tiszainoka, Szekszárd, a budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium és a Szociális Innováció alapítvány

 

A szűkös anyagi helyzetű gyermekintézmények számára gyakran gondot jelent a kivitelezés költségeinek előteremtése – a Colt Hungária Kft. 4×150 000 Ft értékű adománya ebben nyújt segítséget. A támogatást a következő intézmények nyerték: a Szociális Innováció Alapítvány, a Szekszárdi Waldorf Óvoda, a Tiszabezdédi Waldorf Óvoda, Bölcsőde és Konyha, valamint a Tiszainokai Tiszavirág Óvoda. A készpénz mellett 1 millió forint értékű támogatást is adott a cég Colt tetőbevilágítóra, amelyet a budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium nyert.